OBS Beukenlaan
Image default
Woning en Tuin

Alles wat je moet weten over teakmeubels

Veel mensen vinden het inrichten van hun huis of kamer erg leuk om te doen. Ook is het fijn om een huis in te richten naar jouw eigen smaak en om een eigen sfeer te creëren die jij prettig vindt. Bij het inrichten van een huis zijn er een aantal dingen die in het algemeen gewenst zijn. Mensen willen mooie meubels en decor maar ook comfort, veel mensen willen ook graag unieke decor en meubels in hun huis. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden op de markt zoals teakmeubels. We gaan het meer in detail over deze soort meubels in dit artikel hebben.

Wat is teak?

Wat is teak eigenlijk überhaupt? Teak is een houtsoort die afkomstig is van de teakboom. De teakboom komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Deze houtsoort komt tegenwoordig in allerlei verschillende grootte, kleur, hardheid en gewicht doordat het tegenwoordig op grote schaal aangeplant wordt in de tropen. Teak wordt voor allerlei verschillende doeleinden gebruikt: het wordt gebruikt in de scheepsbouw denk dan bijvoorbeeld aan jachten maar dus ook voor meubels, je kan onder andere voor op maat gemaakte teak meubels bij Anselm Oome terecht.

Voor en nadelen

Buiten dat meubels van teakhout erg mooi zijn, heeft het ook andere voordelen. Teakhout is erg sterk en bestand tegen weer en wind, vandaar dat het ook gebruikt wordt in scheepsbouw. Teakhout is ook gebruikt in de Gouden Koets van de Nederlandse koninklijke familie en wordt gebruikt in laboratoria als werkblad omdat teakhout inert en amper poreus is. Teakhout is ook een erg duurzame houtsoort. Er zijn dus veel voordelen, maar er zijn ook een paar nadelen. Onbehandeld teakhout is gevoeliger voor kringen en vlekken, het is dus belangrijk dat je de teakhout meubels goed onderhoud wat voor sommige mensen ook als een nadeel gezien kan worden. Door de hoge luchtvochtigheid in Zuidoost-Azië  kan er in teakhout in de loop der jaren krimpscheuren of barstjes gaan ontstaan.

Onderhoud

Het is verstandig om bij teaktafels onderzetters en placemats te gebruiken, ook kun je teaktafels en andere teak meubels voorbehandelen. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor maar watergedragen impregneerolie wordt aangeraden. Hierdoor kan het hout wel iets donkerder van kleur worden. Er wordt verder aangeraden om teak meubels met een licht vochtige doek schoon te maken en eens in de 3 jaar de teak meubels met teakolie te behandelen.

 

Gerelateerde artikelen

Een betrouwbare specialist op het gebied van daken

Urban jungle interieur

Tips om je huis snel te verkopen