OBS Beukenlaan
Image default
Vervoer en transport

De beste manieren van duurzaam vervoer

De beste manieren van duurzaam vervoer

De wereld is een plek die steeds centraler wordt. Met dank aan globalisatie kunnen we eenvoudig tussen landen reizen. Hetzelfde geldt zelfs voor verschillende continenten. Reizen en op vakantie gaan is goed voor de lokale economie van dat specifieke gebied. Echter kan je met reizen ook veel schade aanrichten. Vaak betreft dit ook de directe omgeving. Zo kan afval en massatoerisme zorgen voor overbelasting van de infrastructuur. Als mens wil je ook aan de toekomst denken. Daarom lichten we hier de beste manieren van duurzaam vervoer toe.

 

De minst vervuilende vervoersmiddelen

Wanneer je reist naar het buitenland of een andere lange afstand, heb je keuze uit vele vervoersmogelijkheden. De eerste middelen waaraan men denkt is de auto of het vliegtuig. Dit is makkelijk en snel. Een vliegtuig heeft een hoge CO2-uistoot is daarbij niet duurzaam. Een auto is dan een betere oplossing, mits deze vol is. Reis je alleen over naar een plek waar je niet heen kunt rijden? Overweeg dan een ander vervoermiddel dat minder CO2 uitstoot. Voorbeelden zijn een trein, touring bus of ferry. Een andere optie waaraan niet vaak gedacht wordt is een vrachtschip.

 

Waardoor zijn deze duurzamer?

Maar hoe komt het dat een trein, touring bus of ferry minder CO2 uistoot dan simpelweg naar de bestemming reizen? Ten eerste heeft dit te maken met de hoge bezetting. Door meerdere mensen te vervoeren, verdeel je de uitstoot. Bovendien is de intentie van deze vervoersmiddelen duurzaam reizen. Een bus moet bijvoorbeeld aan strenge eisen rondom duurzaamheid voldoen. Daarnaast wordt constant gewerkt aan nieuwe technologieën om deze manieren van reizen nog groener te maken. Zo heeft West-Europa al vele elektrische treinen.

 

Het belastende van vliegen

Verreweg is vliegen de meest vervuilende manier van reizen. Ook al vervoert dit voertuig ook vele mensen tegelijk. Een vliegtuig belast het milieu wel 15 keer meer dan dezelfde reis met bus of trein. Dit verschil wordt alleen maar groter tijdens korte reizen. De meeste kerosine is namelijk verbruikt tijdens het opstijgen en landen. Voor de gemiddelde reiziger blijft de keuze echter tussen auto en vliegtuig. Deze keuze tussen vervoer hangt af van de afstand. Reis je naar een dichtbij zijnde locatie zoals Berlijn? Neem dan de auto. Voor langere afstanden zoals Barcelona of Turkije is een vliegtuig zuiniger. Echter zijn er tegenwoordig ook nachttreinen die je er snel en comfortabel heen kunnen brengen.