OBS Beukenlaan
Image default
Kunst en Kitsch

De Tempelhof, het huis van een beeldend kunstenaar

De Tempelhof is het woonhuis van beeldend kunstenaar Huub en tuinarchitect Adelheid Kortekaas. Het is niet zomaar een kunstenaarswoning, maar een totaalkunstwerk waar de grenzen tussen de beeldentuin, het atelier en de woonruimte vervagen. De Tempelhof bij Nijmegen is de verstoffelijking van de visie van dit kunstenaarsduo en hun zoektocht naar een universele beeldtaal. Alle objecten en details in en om het huis zijn doordrenkt van dezelfde beeldtaal waardoor het een prachtig uniform geheel wordt en als het ware een kunstwerk is waar u in kunt rondlopen. Dit bijzondere pand met naastgelegen beeldentuin kunt u bezoeken in Winssen, wat in de buurt ligt van Nijmegen. 

De visie van beeldend kunstenaars

Huub en Adelheid Kortekaas werken als kunstenaarsduo al samen sinds de zestiger jaren. In de eerste instantie werkten ze samen als beeldend kunstenaar Huub Kortekaas, maar sinds de jaren ’90 onder de naam Adelheid en Huub Kortekaas. Hun grote doorbraak beleefden ze in 1970 met hun Engelhart-stoel, een prachtig ontwerp gebaseerd op organische vormen. De stoel markeert ook het punt dat ze samen werken in een universele beeldtaal waarin het kiemplantje centraal staat. Voor Huub en Adelheid is het kiemplantje het symbool voor de groei die een individu doormaakt, vanuit de donkere aarde naar zijn echte potentieel. Spiritualiteit vormt een belangrijke pijler in hun werk evenals de Afrikaanse humanistische Ubuntu-filosofie waarin de onderlinge relatie tussen mensen een belangrijk gegeven is. 

Wilt u een keer de kunstenaarswoning van deze kunstenaars bezoeken?

Als u De Tempelhof en de prachtige kunstwerken van beeldend kunstenaar Huub en tuinarchitect Adelheid Kortekaas een keer in het echt wilt bewonderen, dan kunt u daarvoor een afspraak maken via hun website. Het is ook mogelijk om een vergaderruimte of brainstormruimte te huren of een rondleiding te boeken bij De Tempelhof. U kunt ook diverse kunstwerken aanschaffen of werk in opdracht bestellen als poortkunst en grafkunst.  

https://huubenadelheid-kortekaas.nl/nl/