OBS Beukenlaan
Image default
Woning en Tuin

Minimalistisch wonen in een Tniy House

Minimalistisch wonen is niet alleen mogelijk in tiny houses (op wielen) of modulaire huizen, maar ook in openingen tussen gebouwen, die worden afgesloten door kleine (of smalle) huizen, waardoor een speeltuin ontstaat voor creatieve architecten en bouwers.

Meer leefruimte door verdichting

De verdichting in de stedelijke ruimte door onconventionele kleine huizen brengt verschillende voordelen voor het milieu en ook voor de bouwers met zich mee:

Geen verdere stedelijke wildgroei op het platteland,  de bouwkavel is meestal goedkoop aan te schaffen,  de infrastructuur in de stad is beter dan in het land,  wie in de stad werkt, heeft een korte manier om aan het werk te gaan…  en bewoners hebben vaak het gevoel dat de kwaliteit van leven in tiny house buurten beter is dan in nieuwe ontwikkelingsgebieden.

Maar wat wordt bedoeld met “post-condensatie”? Wikipedia definieert het als “het gebruik van vrijstaande gebieden binnen bestaande gebouwen”. Dit kan door het dichten van kieren tussen gebouwen, het vergroten van bestaande gebouwen (ook door het plaatsen van modulaire huizen op platte daken), het uitbreiden van zolders, het creëren van meer geconverteerde ruimte door het slopen van oude gebouwen en het vervangen van deze door grotere gebouwen, en het bouwen op tuinkavels.

Smalle bouwgaten worden als onrendabel beschouwd voor projectontwikkelaars. Hier is het initiatief van architecten en vindingrijke bouwers nodig. De conclusie van de nauwe kieren tussen gebouwen van hetzelfde soort huizen is overigens geen uitvinding van de moderne tijd. Al in vroegere eeuwen werden op deze manier merkwaardig slanke herenhuizen gecreëerd. Wat architect Marco vd Vossen het tiny house in Lisse noemt, is echter veel kleiner: op de begane grond van een rond 1700 in het centrum van Rome gebouwde stadswoning bevond zich op de begane grond een ruimte die geïsoleerd was van de rest van het gebouw, die in de loop der jaren op een andere manier is gebruikt – als opslagruimte, als werkplaats, maar ook als woonruimte sinds de jaren dertig van de vorige eeuw.

 

In plaats van hercompensatie: heraanduiding van ongebruikte ruimten

Het hoeft niet altijd een postcondensatie te zijn om nieuwe of extra woonruimte in de stad te creëren: Zelfs bergplaatsen of verlaten winkels kunnen als uitstekende woningen dienen als ze op een fantasierijke manier worden ontwikkeld. Het appartement van Marco Pierazzi is een uitstekend voorbeeld van hoe zelfs de kleinste kamer intelligent kan worden ontworpen. Vooral in populaire metropolen met hun afschuwelijke vastgoedprijzen is zo’n creatieve aanpak vaak de enige oplossing om betaalbare woonruimte te krijgen.

Van buitenaf is nauwelijks te zien dat er achter de deur (links op de foto) nu een mini-appartement – 1,80 meter breed, bijna 4 meter diep, maar ook zo hoog dat er een slaapzolder kan worden ingebouwd – een woonoppervlak van in totaal 10 m² is: 

Keuken, eethoek, badkamer: minimalisme op 10 m²

Bij het binnenkomen van de deur bevindt u zich in de kook- en eetruimte. Tegenover de kitchenette staat een klaptafel aan de muur, de trap kan gebruikt worden als zitje tijdens het eten. Met uitzondering van de oude, gedeeltelijk blootgestelde bakstenen muur, wordt alles “schoon” gehouden – zoals typisch is voor Italiaans design …

Aan de achterzijde, gescheiden van de woonkamer door een schuifdeur, bevindt zich de badkamer. Een glazen douchecabine in de badkamer zorgt ervoor dat de kleine ruimte niet te krap lijkt. Ook hier zijn er geen overbodige franjes: alleen een hoge smalle kast naast de ruimtebesparende wastafel dient als opbergruimte voor het badkamergerei …

Slaapkamer onder het oude houten balkenplafond

Om het slaapgedeelte toegankelijk te maken via een echte trap ondanks het kleine vloeroppervlak van het appartement, heeft Pierazzi besloten om een valluik in de tussenvloer te plaatsen en een slaapbank te gebruiken in plaats van een bed …

Woning voor twee in een tiny house

Het appartement is met zorg en ervaring gebouwd en wordt gebruikt door Pierazzi, zijn familie en vrienden, maar kan ook gehuurd worden. Meer informatie is te vinden op