OBS Beukenlaan
Image default
Architectuur

Ongevallen op rolsteigers: hoe kan je veilig aan de bak met een rolsteiger?

Een rolsteiger is super handig om te gebruiken voor allerlei verschillende doeleinden. Een rolsteiger is ideaal om op hoogte te werken. Moet je bijvoorbeeld de kozijnen op de tweede verdieping verven? De rolsteiger is de oplossing om dat mogelijk te maken.Als je aan de bak gaat met een rolsteiger is het is belangrijk dat je veilig aan het werk gaat. We gaan je daar in dit artikel meer over vertellen!

Ongevallen voorkomen

Er zijn veel verschillende maatregelen die je kan ondernemen om ongevallen op een rolsteiger te voorkomen. Het is ten eerste belangrijke dat je een kwalitatieve rolsteiger hebt. Je kan een kwalitatieve rolsteiger kopen bij Rolsteiger.net. Heb je een goede rolsteiger? Zorg er dan voor dat de steigervloeren niet onbedoeld kunnen verschuiven. Zorg er ook voor dat de steigervloeren sterk en breed genoeg zijn. Het is ook belangrijk dat je jezelf houdt aan de regelgeving voor de opbouw van rolsteigers. Het is daarnaast ook belangrijk om een steiger secuur op te bouwen volgens de bijbehorende tekeningen of voorschriften. Als jij je aan al deze maatregelen houdt, kan je veilig aan het werk met een rolsteiger.

Ongevallen op een rolsteiger

Aan wat voor dingen moet je denken als je hoort over ongevallen op een rolsteiger? Het hoogste risico van werken met een rolsteiger is dat je om kan vallen. Daar zijn veel verschillende oorzaken voor zoals dat de steiger te zwak is. Het is daarom zo belangrijk dat je een goede rolsteiger hebt met sterke steigervloeren. Een andere oorzaak kan zijn dat je valt door een opening in de werkvloer of dat je valt tijdens het beklimmen of afdalen van de steiger. Naast dat er valongevallen zijn, raken er elk jaar ook veel mensen bekneld, worden ze getroffen door vallende voorwerpen van de steiger, stoten ze zich aan de steiger of struikelen ze erdoor.

Wat zijn de oorzaken van ongevallen op een rolsteiger?

Een veelvoorkomende oorzaak van ongevallen op een rolsteiger is onjuist gebruik. Denk hierbij aan het dragen van ongeschikte schoenen, wat de kans op uitglijden vergroot. Vaak worden de leuningen even weggehaald om het plaatsen van materialen op de rolsteiger makkelijker te maken. Er wordt hierna vergeten om de leuningen weer terug te plaatsen. Als gevolg hiervan is de kans op een ongeval groter.