OBS Beukenlaan
Image default
Dienstverlening

Wat je moet weten als je een EHBO-cursus wilt volgen

Allereerst is het van belang om uit te leggen wat EHBO precies is en wat je tijdens een EHBO cursus leert. De afkorting EHBO betekent Eerste Hulp Bij Ongelukken. Echter verstaat men onder EHBO eigenlijk eerstehulpverlening, omdat er niet alleen hulp wordt verleend bij ongelukken. Tijdens een EHBO cursus leer je hoe er gehandeld moet worden als er op de een of andere manier lichamelijk letsel bij iemand is ontstaan.

 

Welke onderwerpen komen aan bod?

Bij elke EHBO cursus zijn er uiteenlopende onderwerpen die altijd worden behandeld. Zo zal je in elk geval leren hoe je bepaalde wonden kunt verzorgen, hoe je moet reanimeren en wat een stabiele zijligging is. Ook leer je wat je moet doen bij een allergische reactie, onderkoeling, shock, flauwvallen, hersenschudding en botbreuken. En misschien wel het allerbelangrijkste: je leert te beslissen wanneer het veilig is voor jou om hulp te verlenen, jou eigen veiligheid staat immers voorop. Ook vertelt men je tijdens een EHBO cursus hoe je op een goede manier kunt communiceren met hulpdiensten, zodat deze zo snel mogelijk en op een adequate manier in actie kunnen komen. Kortom, er komen ontzettend veel onderwerpen voorbij.

 

Waarom is het een goed idee om een EHBO-cursus volgen?

Soms is het verplicht om een EHBO-cursus te volgen, bijvoorbeeld als je op een kinderdagverblijf werkt of kraamverzorgende bent. Dan is het extra van belang dat je een officieel erkend certificaat behaalt. Maar wat nu als het niet verplicht is om deel te nemen aan een EHBO-cursus? Ten eerste wordt een EHBO cursus vaak vergoed door de zorgverzekering, het kost je dus geen enkele cent.

Ten tweede is het behalen van een certificaat voor EHBO een mooie manier om jouw steentje bij te dragen aan de maatschappij. Mocht je ooit iemand in nood tegen het lijf lopen, dan weet jij wat je moet doen. Je leert bijvoorbeeld hoe je een AED moet gebruiken om iemand te reanimeren. Dit betekent dat je daadwerkelijk ooit een leven zou kunnen redden, dat is toch heel bijzonder? Tot slot is uit onderzoek gebleken dat de meeste ongelukken thuis gebeuren, je doet een EHBO cursus dus ook een beetje voor jezelf. Bezoek de website www.arehbo.nl en bekijk de cursussen.