OBS Beukenlaan
Image default
Aanbiedingen

Alles over de Vijgenboom – Een Plantmoms Gids

Is er iets iconischer dan de vijgenboom? Als symbool van overvloed en vruchtbaarheid maakt deze eeuwenoude boom al duizenden jaren deel uit van vele beschavingen. Of je nu een plantmom bent die van kamerplanten houdt of een tuinier die op zoek is naar een onderhoudsarme fruitboom, vijgenbomen zijn zeker het overwegen waard. In deze blogpost behandelen we alles wat je moet weten over het kweken, verzorgen en oogsten van je eigen vijgenbomen.

 

Uw eigen vijgenboom kweken

Vijgenbomen gedijen goed in een warm klimaat met goed gedraineerde grond. Ze kunnen in de volle zon of gedeeltelijke schaduw geplant worden, maar ze zullen meer vruchten produceren als ze elke dag minstens 6 uur direct zonlicht krijgen. Zorg er bij het planten van uw vijgenboom voor dat u een plek kiest die niet wordt verstoord door vorst of wind; anders kan uw boom het niet overleven. U zult uw vijgenboom ook regelmatig water moeten geven (ongeveer eenmaal per week) gedurende het eerste jaar, zodat hij sterke wortels ontwikkelt en zich goed vestigt.

 

Verzorging van uw vijgenboom

Eenmaal gevestigd hebben vijgenbomen niet veel onderhoud nodig – alleen af en toe snoeien en bemesten. Snoeien moet alleen gebeuren als het nodig is; over het algemeen is het het beste om dode of zieke takken zo snel mogelijk te verwijderen om te voorkomen dat ze ziektes verspreiden naar andere delen van de boom. Gebruik voor de bemesting een organische meststof met langzaam vrijkomende stikstof die de wortels van uw vijgenboom niet beschadigt.

 

Oogsten van uw vijgen Eindelijk oogsttijd!

Vijgenbomen dragen meestal twee keer per jaar vruchten: eenmaal in de vroege zomer en nogmaals in de late zomer/begin herfst (afhankelijk van waar u woont). Draag bij het plukken van de vers geplukte vruchten handschoenen! Het sap van de steeltjes kan huidirritatie veroorzaken als je het te lang laat zitten – zorg ervoor dat elk fruit rijp is (het moet zacht zijn als je er zachtjes in knijpt) voordat je het voorzichtig met beide handen van de tak plukt. Geniet ervan!

 

https://mypalmshop.nl