OBS Beukenlaan
Image default
Aanbiedingen

Dashcam of dashboard camera is het verkeer

Dashcams worden steeds populairder in het verkeer en dat is ook niet zo gek. Ze kunnen enorm waardevol zijn wanneer je een ongeval hebt gehad en het niet helemaal duidelijk is wat er is gebeurd. Je hebt immers altijd een ooggetuige die het heeft vastgelegd.

Dashcams in het nieuws

De groeiende populairiteit van dashcams onder weggebruikers is niet onopgemerkt gebleven. RTL nieuws heeft onlangs nog een item gemaakt over dashcams in het verkeer. Ook verschijnen en door het groeiene gebruik van dashcams steeds meer opmerkelijke video’s op internet. Deze gaan vaak snel ‘viral’ en bevatten vreemde of gevaarlijke verkeerssituaties. Deze opwaartste spiraal wordt weer versterkt doordat door de publiciteit mensen zelf sneller een dashcam zullen aanschaffen en de kans dat een incident wordt vastgelegd en gepubliceerd daarom weer groter wordt.

Veiliger verkeer

Het toenemende gebruik van dashcams in het verkeer is een goede zaak, vinden alhans veel mensen. Het verbeterd immers de verkeersveiligheid en bovendien is de pakkans van overtreders of criminelen een stuk groter. Deze twee aspecten hebben vaak een versterkend effect op elkaar; wanneer de pakkans erg groot is denk je wel twee keer na voordat je een (domme) verkeersovertreding maakt of je asociaal gedraagt in het verkeer.

Daarnaast wordt door de politie bij de opsporing van een misdrijf tegenwoordig stees vaker een oproep gedaan om belastend beeldmateriaal, bijvoorbeeld van een dashcam, over te dragen aan de politie. Je kunt dit op deze website van de Politie zelf doen.

De nadelen en wetgeving

Er zijn ook mensen die het toenemende gebruik van dashcams niet toejuichen. Zei pleiten dat we in een samenleving terecht komen waarin we steeds meer op privacy moeten inleveren. Het veelvuldige gebruik van dashcams heeft hier natuurlijk geen positieve invloed op.

Dit is ook één van de redenen dat het gebruik van een dashcam in sommige landen (ten strengste) verboden is. In bijvoorbeeld Oostenrijk en Portugel kun je de dashcam beter opbergen, daar krijg je namelijk een enorme boete wanneer je wordt ‘betrapt’ met zo’n camera op je voorruit. Kijk op de website van de ANWB voor meer informatie over de wetgeving in verschillende landen.

Welke dashcam kopen?

Waar vraag is is vaak ook aanbod, er zijn daarom tegenwoordig talloze websites die dashcams aanbieden in alle soorten en maten. De keuze voor een goede dashcam is grotendeels afhankelijk van je wensen. Je hebt ze met één camera voor de voorkant of met voor- en achtercamera, met of zonder Wifi, GPS en LCD scherm. 

Allcam brengt elk jaar een Top lijst met de beste dashcams van dat jaar. Dit zijn de beste dashcams van 2020.

 

 

https://www.allcam.nl