OBS Beukenlaan
Image default
Woning en Tuin

Slapen in een donkere kamer

Nu de dagen weer langer worden en de zon vroeger opkomt, is het weer even wennen om wakker te worden in het licht. Als je graag in het donker slaapt, kun je je ramen verduisteren met verschillende soorten raambekleding op maat. 

Verduister je ramen met binnenzonwering

Als je echt helemaal in het donker wil slapen, dan kun je ervoor kiezen om rolluiken aan de buitenkant van je ramen te plaatsen. Dit is echter een vrij prijzige oplossing en niet bij ieder huis mogelijk. Ook binnen raamdecoratie zijn er vele soorten oplossingen die je raam zo veel mogelijk verduisteren.

Verduisterende plisségordijnen

Plisségordijnen zijn een zeer veelzijdige vorm van raambekleding. Als je op zoek bent naar volledig verduisterende plisségordijnen, dan kun je ervoor kiezen om honingraat plissés voor je ramen te hangen. De verduisterende honingraat plisségordijnen laten geen licht door. Deze bestaan uit twee lagen stof met daartussen een blackout laag. Ze laten niet alleen helemaal geen licht door, maar ze zijn ook nog eens extra isolerend. In de zomer houden ze de warmte buiten en in de winter houden ze de warmte binnen. 

Plisségordijnen zijn er voor bijna ieder raamtype. Vele soorten bedieningsmogelijkheden en montage-oplossingen. Zelfs voor kunststof draaikiepramen is er een mooie verduisterende oplossing.

Jaloezieën om je ramen te verduisteren

Jaloezieën zijn niet honderd procent verduisterend. Onder andere door de gleufjes waar de koorden doorheen lopen kan nog wat licht naar binnen komen. Als je graag nog een klein beetje licht in je kamer hebt, is dit echter een ideale oplossing, ook voor de slaapkamer.

Jaloezieën zijn er in vele soorten. Naast koord- of stangbediende jaloezieën, zijn er ook elektrisch bediende jaloezieën die je lui vanuit je bed kunt bedienen met afstandsbediening of app. Zelfs vanuit je vakantieadres kun je de lamellen laten kantelen of de jaloezieën optrekken.

Verduisterende rolgordijnen

Veruit de meest verkochte verduisterende raambekleding zijn toch wel de rolgordijnen. Vaak worden deze gecombineerd met lichtdoorlatende overgordijnen om de slaapkamer extra gezellig aan te kleden. Deze relatief goedkope vorm van raambekleding is verkrijgbaar in vele mooie stoffen en afwerkingen. Zo zijn er de standaard rolgordijnen waarbij de rol aan de bovenkant zichtbaar is, maar ook rolgordijnen met ronde of vierkante cassette voor een extra luxe afwerking. Ook kunststof en aluminium draaikiepramen kunnen worden bekleed met een mooi rolgordijn in smartfit frame. Deze kun je zonder te boren of schroeven aan je kozijnen bevestigen.

Als je met je rolgordijn je kamer volledig wil verduisteren, dan kun je ervoor kiezen om U profiel zijgeleiding naast de rolgordijnen te plaatsen. Zo voorkom je dat er licht lekt via de zijkanten van de stof. De stof valt dat in het u profiel waardoor bijna al het licht wordt tegengehouden.

Vouwgordijnen in verduisterende stof

Een minder populaire maar wel erg mooie vorm van raamdecoratie is het vouwgordijn. Het grote voordeel van vouwgordijnen is dat je deze in de wasmachine kunt wassen, iets dan bij andere vormen van raambekleding wat lastiger is.

Vouwgordijnen zijn ook verkrijgbaar in verduisterende stof. Hierdoor zijn ze ook erg geschikt voor de slaapkamer. Ze hebben een warme uitstraling.

Ook verticale lamellen kunnen je slaapkamer verduisteren

Verticale lamellen zijn al lang niet meer alleen geschikt voor kantoren en ziekenhuizen. Door de grote variatie in materialen zijn ze ook een mooie aanvulling op je interieur en slaapkamer. Verticale lamellen van aluminium en pvc zijn van nature verduisterend. Daarnaast zijn er verduisterende stoffen lamelgordijnen die het licht van buiten tegenhouden. 

 

https://marasol.nl/5-manieren-om-je-ramen-te-verduisteren/