OBS Beukenlaan
Image default
Aanbiedingen

4 tips voor een optimale warehousing

4 tips voor een optimale warehousing

Logistiek is zoveel meer dan alleen het transport van goederen van A naar B. Er komt meer bij kijken dan de meeste mensen denken. Een heel belangrijk onderdeel binnen de logistieke keten is het magazijnbeheer, ook wel warehousing genoemd. Om producten op een snelle en efficiënte manier bij de eindgebruiker te krijgen, speelt een goed magazijnbeheer een sleutelrol. Maar hoe zorg je nu voor een optimale warehousing? In deze blog geven wij jou graag vier tips.

 

Zorg voor een logische indeling

Een optimale warehousing begint bij een logische indeling. Zonder een logische indeling kun je producten moeilijk terugvinden en worden er meer kilometers afgelegd dan nodig. Zo blijft er van de efficiëntie maar weinig meer over. Een goede stap is om het magazijn in zones af te bakenen met de ABC-methode. De snellopers of bestsellers (A) plaats je vooraan, binnen handbereik. Daarachter plaats je de producten die wat minder goed verkopen (B). En helemaal achterin het magazijn sla je de langzaamlopers op (C). Ook is het aan te raden om soortgelijke producten bij elkaar te plaatsen.

 

Houd de voorraad op orde

Een voorraadtekort, zeker van de bestsellers, moet je altijd proberen te voorkomen. Je wilt natuurlijk geen ‘nee’ verkopen omdat dat jouw imago niet ten goede komt en je er zelfs klanten mee kunt verliezen. Een te grote voorraad is echter ook niet wenselijk omdat je wel de ruimte moet hebben om alle producten op te slaan. Zorg er daarom voor dat je voorraad precies genoeg is. Dus niet te weinig, maar ook zeker niet te veel. Het is beter om je voorraad wat frequenter langs te lopen en tijdig bij te bestellen wanneer nodig.

 

Overweeg cross docking

Cross docking betekent dat je goederen die je ontvangt niet langer meer opslaat in een magazijn. In plaats daarvan worden de goederen direct klaargemaakt voor verzending. Zo kun je behoorlijk wat opslagruimte besparen en ook tijd want door de goederen meteen verzendklaar te maken, scheelt het aardig wat verplaatsingen. Natuurlijk moet het product wel geschikt zijn voor cross docking.

 

Besteed de warehousing uit

Door je warehousing uit te besteden aan een professional, hoef jij je er niet druk meer om te maken. Met de warehousing van Melis wordt jouw gehele magazijnbeheer uit handen genomen, van op- en overslag en voorraadbeheer tot barcode scanning en bovengenoemde cross docking. Ontdek het zelf!

 

https://www.melislogistics.nl/