OBS Beukenlaan
Image default
Aanbiedingen

De Beste Tips Voor Het Kopen Van Een Verzwaringsdeken

 

Veel fysieke en online verkopers hadden moeite om deze wonderdoeners in voorraad te houden tijdens de feestdagen. Zelfs beroemdheden hebben op sociale media geroepen hoe veel beter ze slapen met hun verzwaarde dekens.

In dit artikel vertellen we je meer over verzwaringsdekens en waar op te letten wanneer je er een gaat kopen. 

Wat zijn verzwaarde dekens?

Wat zijn nu precies die nieuwe dekens die zo populair zijn? Simpel gezegd, ze zijn precies wat ze klinken als – dekens met gewichten.

 

Ze zijn ook niet zo nieuw. Ergotherapeuten schrijven al decennia lang verzwaarde dekens voor om te helpen bij sensorische symptomen – vooral voor kinderen en volwassenen in het autisme spectrum.

Het heeft alleen even geduurd voordat anderen de verbazingwekkende voordelen van deze dekens doorhadden.

 

Hoewel het in wezen om zware dekens gaat, verschillen ze qua ontwerp sterk van een oversized quilt of dekbed. Verzwaarde dekens bestaan uit verschillende zakken die gevuld zijn met kleine verzwaarde voorwerpen zoals kralen of pellets.

 

Een verhoogd melatonineniveau in de hersenen zorgt voor een goede nachtrust en herstelt ook op natuurlijke wijze het circadiane ritme van het lichaam.

 

Veel gebruikers van een verzwaard deken melden ook dat ze zich ’s morgens uitgerust voelen als ze wakker worden. Dit verfriste gevoel na het slapen met een verzwaarde deken wordt toegeschreven aan melatonine.

 

Hoe zwaar moet een gewatteerde deken zijn?

Een van de eerste vragen die gesteld wordt wanneer consumenten overwegen welke verzwaringsdeken aan te schaffen is: “Hoe zwaar moet mijn verzwaringsdeken zijn?”

 

Bij de aanschaf van een verzwaringsdeken volgen we altijd eerst De 10% Procent Regel.

 

De Tien Procent Regel

Een algemene vuistregel voor gewatteerde dekens is 10 procent van het lichaamsgewicht van de persoon. Voor kinderen raden veel ergotherapeuten een deken aan die 10 procent van hun lichaamsgewicht is plus 1 tot 2 pond extra. Onthoud dat deze formule niet echt een “regel” is. Het is slechts een richtlijn en het aanbevolen uitgangspunt.

 

Moet uw verzwaarde deken glazen kralen of plastic korrels hebben?

Bij het winkelen zul je zien dat de meeste verzwaarde dekens ofwel plastic poly pellets of glazen kralen gebruiken. Glasparels zijn meestal even groot als zandkorrels of kleiner, en zijn zwaarder dan plastic korrels. Omdat ze kleiner zijn, nemen ze minder ruimte in de deken in, waardoor de afgewerkte deken iets dunner is dan die gemaakt met plastic korrels.

 

Plastic korrels zijn groter, wat betekent dat dekens die ermee zijn gemaakt iets omvangrijker zijn. Tussen glasparels en plastic korrels is er geen duidelijke winnaar. Sommige fabrikanten kiezen gewoon voor plastic korrels omdat ze goedkoper zijn.

 

Sommige gewogen dekens bevatten ook polyester fiberfill — net als een dekbed — wat warmte toevoegt. Als je een koelere, meer ademende deken wilt, kies er dan een zonder vulling.

 

Heeft de verzwaarde deken een afneembare hoes?

Gewichten dekens kunnen moeilijk te wassen zijn omdat ze zo zwaar zijn. Voor dekens van 10 pond en zwaarder kunt u het beste een commerciële wasmachine en droger gebruiken.

 

Als je bang bent dat er vlekken of vacht van huisdieren op je deken komen, zoek dan een exemplaar met een afneembare hoes. De meeste hoezen zijn verkrijgbaar in katoen of een zachte minky stof. 

 

Katoen is de koelste optie, omdat het zo ademend is, terwijl minky gezelliger en warmer is. Sommige bedrijven verkopen hun gewatteerde dekens met een hoes inbegrepen, terwijl anderen bieden het als een add-on.

 

Hoe groot moet je verzwaringsdeken zijn?

Gewichten dekens moeten je lichaam bedekken vanaf de nek naar beneden, zonder dat er veel overblijft. Voor de meeste mensen betekent dit dat ze een lits-jumeaux deken moeten kopen. Voor kinderen kun je het beste een verzwaringsdeken voor kinderen kopen, die meestal kleiner en lichter zijn. 

 

Het is belangrijk om te weten dat als je van plan bent om eronder te slapen, je verzwaarde deken niet over de zijkanten van je bed moet hangen. Dat kan ervoor zorgen dat de deken ’s nachts van het bed glijdt en op de grond terechtkomt.

 

Weet je niet zeker welke maat je moet nemen? Probeer een kleinere maat te nemen dan je matras. Als je een queensize of een volwaardig bed hebt, neem dan een lits-jumeaux-formaat verzwaringsdeken. Als je een king matras hebt, kan je wegkomen met een full/queen deken.

 

Een verzwaringsdeken voor kinderen

 

Verzwaarde dekens kunnen een kalmerend effect hebben op kinderen, vooral als ze angstig zijn of overgevoelig reageren.

 

Hieronder vertellen je de mogelijke voordelen van verzwaringsdeken kind, de aandachtspunten voor de aanschaf en de optie voor verzwaarde dekens voor kinderen. 

 

Wat is een verzwaarde deken voor kinderen?

Een verzwaarde deken geeft een diepe druk, wat een kalmerend effect kan hebben op sommige kinderen. Veel dekens gebruiken kralen in gewatteerde zakken om te zorgen voor een gelijkmatige verdeling van het gewicht.

 

Als een kind het te warm krijgt onder een verzwaarde deken, kan men op zoek gaan naar dekens met verkoelende eigenschappen en ademende stoffen.

 

Hoewel niet geschikt voor zeer jonge kinderen of baby’s, kunnen verzwaarde dekens een rustgevende aanvulling zijn voor een ouder kind om te gebruiken tijdens het slapen.

 

Voordelen voor de gezondheid

Ergotherapeuten kunnen het gebruik van een verzwaarde deken aanbevelen om te helpen bij verschillende aandoeningen, zoals autismespectrumstoornis (ASS) en sensorische overresponsiviteit.

 

Volgens een zeer kleine studie uit 2017 helpt diepe druk stress en angst te verminderen en schoolprestaties te verbeteren bij kinderen met ASS.

 

De studie definieert diepe druk als de sensatie van omhelsd, geknepen, geaaid of vastgehouden worden. Verzwaarde dekens kunnen helpen om een vergelijkbaar gevoel te geven.

 

Diepe druk kan ook helpen bij kinderen met aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD). Een onderzoek uit 2014 wees uit dat het dragen van een verzwaard vest kan helpen bij het verbeteren van de aandacht en gedragsproblemen van kinderen met ADHD tijdens taken.

 

Onderzoekers bestuderen of verzwaarde dekens kinderen met ASS kunnen helpen beter te slapen. In een pilotstudie bij twee kinderen met ASS en sensorische overgevoeligheid werd gekeken naar de effecten van verzwaarde dekens op de kwaliteit van de slaap.

 

De studie rapporteerde een verbeterde algemene kwaliteit van de slaap, inclusief de tijd om in slaap te vallen, de frequentie van wakker worden tijdens de nacht, de duur van de slaap, en het gedrag bij het ontwaken in de ochtend.

 

Onderzoekers concludeerden dat ze studies op grotere schaal en meer bewijs nodig hebben om deze bevindingen te ondersteunen.

 

Een studie van 67 kinderen met ASS vond geen meetbare verbetering in slaapkwaliteit met een verzwaarde deken dan een controledeken. Het gebruik van de verzwaarde deken was veilig, en ouders en kinderen die deelnamen aan het onderzoek gaven de voorkeur aan de verzwaarde deken.

 

Verzwaarde dekens kunnen een effectief middel zijn om angst te helpen verminderen, hoewel deze studie niet specifiek op kinderen was gericht. Uit het onderzoek bleek dat er niet genoeg bewijs is om ze aan te bevelen als behandeling voor slapeloosheid.

 

Mogelijke risico’s van een verzwaringsdeken voor kinderen

Het is belangrijk om voor elk kind het juiste gewicht en formaat deken te kiezen. Sommige kinderen vinden verzwaarde dekens claustrofobisch of krijgen het te warm als ze eronder slapen.

 

Verzwaarde dekens zijn niet geschikt voor jonge kinderen en baby’s, omdat de kralen in de deken eruit kunnen vallen en verstikkingsgevaar kunnen veroorzaken. Een zware deken kan ook verstikkingsgevaar opleveren voor jonge kinderen en zuigelingen, vooral voor baby’s jonger dan 1 jaar.

 

Het is belangrijk dat kinderen een verzwaard deken alleen gebruiken om hun lichaam te bedekken en nooit hun hoofd.

 

Verzorgers die overwegen een verzwaarde deken te gebruiken voor kinderen jonger dan schoolgaande leeftijd, moeten de veiligheid bespreken met een kinderarts.

 

Hoe kies je een verzwaarde deken voor kindere

Mensen kunnen de volgende punten in overweging nemen bij het kiezen van een verzwaarde deken voor een kind:

 

  • zoek een textuur die een kind graag aanraakt, vooral als kinderen gevoelig zijn voor texturen

  • het is belangrijk dat een gewatteerde deken rustgevend aanvoelt voor een kind, in plaats van te warm of te zwaar

  • overweeg hypoallergene producten te zoeken als een kind allergieën heeft

  • houd rekening met de kosten, aangezien grotere, zwaardere dekens duurder kunnen zijn

  • zoek naar een deken die in de machine gewassen kan worden als gemakkelijk wassen een belangrijke factor is

  • overweeg producten die gebruik maken van duurzame, niet-giftige stoffen en afwerkingen

 

https://slaapkalm.nl/a/blog/verzwaringsdeken