OBS Beukenlaan
Image default
Eten en drinken

De duurzaam geproduceerde aardappelchips van enthousiaste boeren

Wellicht ben je al jaren fan van aardappelchips, of misschien heb je ze juist nog nooit in je leven geprobeerd. Hoe dan ook zijn aardappelchips een echte aanrader. Al helemaal wanneer ze heerlijk vers en duurzaam geproduceerd zijn. Laat dit nu het geval zijn bij de producent Boerderij Chips. Het bedrijf wordt gerund door de boeren René de Zeeuw en Henk Scheele, die jaren geleden de handen ineensloegen. Dit resulteerde dan ook in de oprichting van Boerderij Chips in 2004. Tegenwoordig zijn er vier verschillende heerlijke smaken op de markt. Deze kun je gewoon vinden bij je lokale supermarkt, zoals de Albert Heijn, COOP of Jumbo.

De duurzaamheid van de chipsproductie

Hoe duurzaam is het productieproces van Boerderij Chips? De aardappelchips worden enkel van eigen geteelde aardappelen gemaakt. Hierdoor hebben ze bij Boerderij Chips de teelt volledig in eigen hand. Daardoor kan er ook alles aan gedaan worden om tot een duurzame productie te komen. Boerderij Chips is dan ook aangesloten bij Stichting Veldleeuwerik. Tijdens bijeenkomsten met collega boeren worden de nieuwste ontwikkelingen omtrent duurzaam werken met elkaar gedeeld. Jaarlijks wordt er een duurzaamheidsplan ontwikkeld. Bij de teelt en productie wordt er rekening gehouden met milieu en omgeving. Dit kun je onder andere terugzien in de insecten-, onkruid- en schimmelbestrijding.

Effectieve insecten-, onkruid- en schimmelbestrijding

Langs de percelen van Boerderij Chips liggen akkerranden, die een belangrijke functie hebben. Nuttige insecten kunnen zich in de randen namelijk voeden en verschuilen. Deze insecten voorkomen op hun beurt dat luizen een plaag vormen. Onkruiden in aardappelen vormen een groot probleem. Hiervoor maken ze bij Boerderij Chips gebruik van het dichte bladerdak van de aardappelen, die het licht wegnemen van de onkruiden. Wat betreft schimmels is de aardappel ontzettend gevoelig voor de schimmelziekte Phytophthora. Er is helaas nog altijd geen ras dat geheel resistent is. Maar computerdata geven aan wanneer de kans op Phytophthora groot is. Dan kan er een beschermende bespuiting plaatsvinden.

https://boerderijchips.nl/