OBS Beukenlaan
Image default
Dienstverlening

Het is tijd om mijn onderneming te verkopen

Na jarenlang hard werken heb je een succesvol en winstgevend bedrijf opgebouwd en nu ben je toe aan een andere richting of je wilt met vervroegd pensioen. Jouw bedrijf verkopen kan dan een goede manier zijn, om deze nieuwe richting of jouw verdiende pensioen te realiseren. Wij hebben een aantal stappen opgesteld die je doorloopt, die je doorloopt als je jouw onderneming wilt verkopen.

 

1. Voorbereiden

In deze stap, stap je naar een accountant of jouw boekhouder toe en laat je hem of haar de waarde van het bedrijf bepalen. Laat een bedrijfsanalyse uitvoeren. Zo weet je namelijk ook wat er nog verbeterd kan worden om de waarde van het bedrijf nog omhoog te krijgen. Bij een verkoop aan derden wordt er een informatiememorandum opgesteld. Hierbij dient te worden gekeken naar het overdrachtsplan. Hierbij wordt gedacht aan wat jouw plannen zijn binnen de onderneming in de toekomst.

2. De gevolgen

Heb je personeel in dienst? Dan heeft de verkoop van jouw bedrijf niet alleen invloed op jou, maar ook op jouw personeel. Het bedrijf kan niet zomaar stopgezet worden, want dan is de kans aanwezig dat het een deel van de waarde verliest. Dit wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. Als je zelf nog tijdelijk werkzaam bent in de onderneming, hoe zit het dan met jouw inkomsten? Je wilt namelijk niet voor niets aan de slag gaan voor de volgende eigenaar.

3. Zoek een geschikte koper

Is er geen koper uit je familie of uit het personeelsbestand? Ga dan elders op zoek. Als je hier niet uitkomt kun je je altijd laten helpen door Bundel. Dit is een organisatie die gespecialiseerd is in het ondersteunen van ondernemers die hun bedrijf willen verkopen. Het is mogelijk om jouw bedrijf anoniem te verkopen. Geïnteresseerden krijgen dan jouw informatiememorandum. Het hangt af van hoe serieus de geïnteresseerde is, hoeveel informatie erin wordt verschaft.

4. Overdracht

Bij het verkopen dient de inschrijven bij de kvk aangepast te worden. Dit omdat er natuurlijk een nieuwe eigenaar komt. Bij een bv dient ook nog de akte aangepast te worden en worden de aandelen overgedragen. Tot slot dien vaak nog de laatste belastingaangifte voor te bereiden.

5. Tijd voor contract

In deze fase ga je onderhandelen over de prijs en wordt het contract opgesteld. Ook worden hierbij jouw voorwaarden in meegenomen, over jouw betrokkenheid binnen de onderneming. Alle afspraken die je maakt met de koper worden vastgelegd in een interventieverklaring. Hierna volgt de overeenkomst en kun je de koopovereenkomst ondertekenen.

Heb je hulp nodig bij het verkopen van jouw onderneming? Dat is begrijpelijk! Er komen namelijk veel juridische aspecten bij kijken. Bundel heeft veel ervaring met het verkopen van ondernemingen en zijn bereid om jou hierbij te helpen en adviseren.

 

https://bundel.nl/Bedrijfsanalyse/