OBS Beukenlaan
Image default
Aanbiedingen

Wanneer kan er beslag worden gelegd op spullen?

Wanneer kan er sprake zijn van een beslaglegging door Rechtnet? Met andere woorden; wanneer kan er beslag gelegd worden op jouw spullen? Zeker is in elk geval dat dit niet zomaar kan, maar dat de kans dat als jij je rekeningen niet (tijdig) betaalt wel aanwezig is dat er op zomaar een dag beslag gelegd wordt op jouw spullen.

Beslaglegging is aan de orde als jij jouw schulden niet betaalt

Beslaglegging is aan de orde als jij jouw schulden niet betaalt. Er kan en mag echter alleen beslag gelegd worden wanneer er sprake is van een vonnis, beschikking of een dwangbevel. Is dat aan de orde, dan maakt de deurwaarder een lijst met spullen waarop hij beslag legt. Vervolgens worden deze spullen verkocht.

Spullen worden vastgelegd in een proces verbaal

Als we spreken over een vonnis of een beschikking, dan is dit een beslissing die door de rechter genomen is. Is sprake van een dwangbevel, dan is sprake van een schuld bij een overheidsinstantie. Dit kan de Belastingdienst zijn maar ook bijvoorbeeld de gemeente waarin je woonachtig bent. Is er sprake van een beslaglegging, dan maakt de deurwaarder een lijst met spullen die hij wenst te verkopen. Deze spullen worden vastgelegd in een proces verbaal.

Met behulp van de politie en de slotenmaker

Ben je niet thuis als de deurwaarder op bezoek komt, dan kan en mag de deurwaarder zich toegang tot jouw huis verschaffen met behulp van de politie en een slotenmaker. Ook mag de deurwaarder beslag leggen op spullen die hij door het raam ziet. Denk in dat kader aan bijvoorbeeld meubels en de televisie. Van de spullen maakt de deurwaarder binnen drie dagen een proces verbaal. Bij de overhandiging van dit proces verbaal krijg je eveneens de datum waarop de deurwaarder voornemens is om de spullen te verkopen.

Betaal de rekeningen en de schulden op tijd

In alle gevallen is het natuurlijk beter om de rekeningen en de schulden die zijn ontstaan op tijd te betalen. Lukt dit nou niet tijdig, zoek dan in elk geval contact. Vaak kun je dan alsnog tot een regeling komen en kan beslaglegging voorkomen worden.