OBS Beukenlaan
Image default
Internet

Wat is kleurentemperatuur voor LED?

LED verlichting wordt steeds populairder. Dit komt onder andere omdat je er makkelijk energie mee bespaart en de LED lampen gaan lang mee. Maar wat is LED verlichting eigenlijk?

Licht zonder veel kosten

Het gebruik van LED verlichting is de laatste decennia sterk toegenomen. Het zijn namelijk duurzame lampen die zuinig zijn met de energie en dus minder milieubelastend zijn. LED lampen lijken vaak duur in de aanschaf, maar omdat ze zo lang mee gaan komt het uiteindelijk voordeliger uit dan een gloeilamp of halogeenlamp. De LED lampen worden niet warm, waardoor de kans op brandwonden of donkere plekken op het plafond minimaal is. LED verlichting is te gebruiken als sfeerlicht, of bijvoorbeeld als kelder verlichting

Kleurentemperatuur

De kleurentemperatuur van een lamp hangt af van het graden Kelvin waarop de lamp brandt. Een relatief lage temperatuur van 1700K geeft warm wit licht, wat ideaal is voor sfeerverlichting. Zoek je kelder verlichting, dan is een koelere kleurentemperatuur van 4000K een goede keuze. Voor warmere en rodere kleuren verlichting moet de LED lamp dus een lage Kelvinwaarde hebben, in tegenstelling tot een hoge Kelvinwaarde voor koeler en witter licht. Wil je LED verlichting aanschaffen, dan is het dus belangrijk om eerst te bepalen wat voor kleurentemperatuur de ruimte zou schikken.

LED varianten

Er bestaat niet maar één type LED lamp. Wat anders is betreffende LED verlichting, is dat niet elke LED lamp is geschikt voor elke ruimte. Voor badkamerverlichting wordt bijvoorbeeld LED verlichting met lage spanning aangeraden. Een veelbekende LED spot zijn de LED lampen GU10. Deze lampen worden aangesloten op 230 volt en zijn te gebruiken voor de meeste ruimtes binnenshuis. De LED lampen GU10 komen ook vaak terug in kantoorruimtes door de eenvoudige installatie. Deze lampen blijven het jarenlang doen en hoeven dus maar weinig vervangen te worden. Daarnaast zijn ze dimbaar, hiermee kan je zowel sfeer creëren als energie besparen.

https://alleslicht.nl