OBS Beukenlaan
Image default
Woning en Tuin

Welke buitenmat moet ik kiezen?

Een mat voor de deur laat bezoek welkom voelen en – ook niet onbelangrijk – het maakt de schoenen schoon. Wanneer je een goede buitenmat kiest, betekent dit dus dat de vloer in huis vrij van vuil blijft. Hoe kies je de juiste buitenmat voor thuis of voor je bedrijf? Wij helpen je graag om een weloverwogen keuze te maken. Een deurmat buiten is een aanwinst voor je exterieur.

Het verschil tussen een binnen- en buitenmat

Het kan zijn dat je binnenmatten mooier vindt dan buitenmatten. Toch is het niet aan te raden om een binnenmat buiten neer te leggen. Hier zijn ze niet voor gemaakt en ze missen dan ook de eigenschappen die een mat voor buiten nodig heeft. Een buitenmat borstelt grof vuil van de schoenzolen en heeft dus veel te verduren. Toch zijn de meeste buitenmatten onderhoudsarm. Het vuil valt door de mat heen, waardoor de mat zelf redelijk schoon blijft. Deze producten zijn tevens weerbestendig. Of het nu regent of sneeuwt, je kunt het zonder zorgen voor de deur laten liggen. Een binnenmat heeft een veel fijnere structuur dan een buitenmat. Het is geschikt om vocht en restvuil op te nemen, maar in mindere mate dan een buitenmat. Een mat voor binnen raakt sneller verzadigd en blijft ook langer nat. Als je het buiten neerlegt, is het niet enkel minder effectief dan een buitenmat, maar het zal ook veel minder lang meegaan. De beste optie om je huis zo schoon mogelijk te houden, is het kopen van zowel een binnen- als een buitenmat. Ideaal is dat meerdere webshops maatwerk aanbieden waar je deurmat op maat kunt bestellen.

Borstelmatten en schraapmatten

De beste buitenmatten zijn borstelmatten of schraapmatten. Ze zien er niet enkel huiselijk uit, maar ze zijn ook zeer goed in het buiten de deur houden van vuil, zeker als het een mat van goede kwaliteit is. De vele kleine borsteltjes of haartjes van de mat schrapen de schoenzool schoon wanneer iemand zijn voeten veegt. Bij de meeste matten valt dit vuil direct door de mat op de grond eronder, waardoor de borsteltjes schoon blijven en direct weer klaarstaan om de volgende voetzolen vrij van vuil te maken.

De beste buitenmatten met een natuurlijke uitstraling

Veel mensen leggen graag kokosmatten buiten, omdat deze een prachtige, natuurlijke uitstraling hebben. Helaas is dit natuurproduct niet geschikt voor buiten en zal het door het vocht gaan schimmelen. Wat is een goed alternatief? Kunststof buitenmatten. Denk bijvoorbeeld aan Coco Crum, een synthetische kokosmat. Het is slijtvast, kan tegen vocht en het heeft de populaire kokosmatuitstraling. Nog een goed alternatief is de Astro Turf. Deze synthetische borstelmat is verkrijgbaar in een groene kleur en heeft de uitstraling van kunstgras. Je kunt het uiteraard ook in een andere kleur aanschaffen, zoals grijs.

https://www.deurmatdirect.nl/buitenmatten