OBS Beukenlaan
Image default
Gezondheid

Gezondheidsvoordelen van magnesium

De gezondheidsvoordelen van magnesium 

Net zoals je auto brandstof nodig heeft om te blijven rijden, heeft je lichaam bepaalde vitaminen en mineralen nodig om optimaal te functioneren en je gezond te houden. We horen vaak over de belangrijkste zoals calcium, kalium, vitamine C, en vitamine D, maar het mineraal magnesium is net zo essentieel voor het algehele welzijn – en het is er een waar te weinig mensen genoeg van binnenkrijgen in hun dagelijkse voeding.

Studies hebben aangetoond dat veel mensen niet de optimale hoeveelheid magnesium binnenkrijgen. Waarom is dit verontrustend? Magnesium is het op drie na meest voorkomende mineraal in het lichaam en is essentieel voor een goede gezondheid. Het is betrokken bij meer dan 300 cellulaire processen, waaronder processen die verantwoordelijk zijn voor eiwitsynthese en ATP-productie. Te weinig magnesium in de voeding wordt in verband gebracht met een aantal belangrijke gezondheidsproblemen.

Hoeveel magnesium heeft de gemiddelde volwassene nodig in zijn dagelijkse voeding?

Wetenschappers bevelen aan  400 tot 420 mg per dag aan voor mannen tussen 19 en 50 jaar oud, en 310 tot 320 mg voor vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie, met hogere aanbevolen hoeveelheden voor degenen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Voor kinderen en tieners varieert de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van 80 tot 410 mg, afhankelijk van leeftijd en geslacht.

Wat zijn enkele tekenen dat je misschien niet genoeg magnesium binnenkrijgt via je voeding?

In het begin kan een tekort aan magnesium je misselijk, moe en energiek maken. Naarmate het probleem vordert en het tekort verergert, kan een tekort aan magnesium invloed hebben op het volgende:

Spierfunctie: Magnesium is een elektrolyt, essentieel voor het samentrekken en ontspannen van spieren. Magnesium speelt ook een rol bij het energiemetabolisme en bij het behoud van een normale spierfysiologie. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen niet de optimale hoeveelheid magnesium binnenkrijgen. Op basis hiervan kunnen fysiek actieve mensen kwetsbaar zijn voor een lager magnesiumgehalte of magnesiumtekort, wat hun trainingsprestaties kan beïnvloeden.

Het consumeren van voldoende magnesium via de voeding of supplementatie helpt bij het herstellen van gezonde magnesiumniveaus. U zult merken dat de spieren ontspannen en dat u zich over het algemeen kalmer voelt.

Stressbeheersing: Magnesium is van vitaal belang voor een gezonde hersenfunctie. Een gebrek aan voedingsmagnesium kan bijdragen tot een toename van stress, wat op zijn beurt het magnesiumgehalte kan beïnvloeden.

Gezondheid van het hart: Je hart is een spier, en net als elke andere spier heeft het magnesium nodig voor een normale, gezonde functie. Magnesium is een elektrolyt dat een rol speelt bij het samentrekken en ontspannen van spieren. Een optimale inname van magnesium ondersteunt de gezondheid van hart en bloedvaten.

Bloeddruk: Deskundigen noemen magnesium als een van de belangrijkste mineralen voor een gezonde bloeddruk. Dit komt omdat magnesium de bloedvaten helpt ontspannen, wat een belangrijke factor is bij het reguleren van de bloeddruk. Magnesium ondersteunt gezonde bloeddrukniveaus die al binnen het normale bereik liggen.

Regelmatigheid van de darmen: Sommige mensen kunnen last hebben van een trage spijsvertering, wat kan leiden tot incidentele constipatie. Magnesium is betrokken bij de ontspanning van de spieren, waaronder die in de darmwand. Sommige magnesiumzouten trekken water naar het darmkanaal en vergemakkelijken de stoelgang. Magnesiumcitraat en -glycinaat zijn biologisch beter beschikbaar en helpen het magnesiumgehalte te verhogen.

Eenvoudige manieren om je magnesium inname te verhogen

Magnesium is in overvloed te vinden in groene bladgroenten, volle granen, noten, bonen en peulvruchten. Maar omdat veel mensen niet genoeg van deze gezonde voedingsmiddelen binnenkrijgen, kan een dagelijks magnesiumsupplement helpen.

Voor meer informatie over de voordelen van het innemen van magnesium supplementen naar Dokterfit.

magnesium

https://dokterfit.nl/