OBS Beukenlaan
Image default
Gezondheid

Hoe krijg je energie van eiwitshakes?

We weten allemaal dat eiwitten kan helpen om een actieve levensstijl te ondersteunen, maar kun je ook extra energie krijgen van eiwitshakes? Daarover leer je meer in dit artikel. Want een eiwit shake kan meer voor je gezondheid doen dan je misschien denkt.

Hoe geven eiwitshakes jou energie

Als je ooit een zware training achter de rug hebt en je helemaal uitgeput voelde, alsof je spieren in gelei zijn veranderd en de treden naar je voordeur op de Himalaya lijken, dan is het een belangrijke vraag om het antwoord op te weten. Als dit herkenbaar klinkt, kun je baat hebben bij het toevoegen van eiwitten aan je routine. Eiwit is heerlijke brandstof voor het lichaam en het kan je helpen om spieren te herstellen en je op je best te voelen na het sporten. Eiwitshakes kunnen dus enorm heilzaam zijn, vooral als je een zeer actieve levensstijl hebt. Als je liever een supplement neemt, in plaats van te vertrouwen op het extra binnenkrijgen van je voeding, bekijk dan onze gids voor het beste eiwitpoeder (of het beste veganistische eiwitpoeder als je plantaardig bent), evenals de beste eiwitrepen om onderweg te snackenEiwitshakes geven ons eigenlijk geen onmiddellijke oppepper, maar het is belangrijk bij het voorkomen van vermoeidheid op lange termijn, en helpt het lichaam bij het herstellen en opbouwen van weefsel. Lees verder voor meer informatie.

Wat is het eiwit in je shake?

Eiwit is een zogenaamde macronutriënt. Dat betekent dat het een voedingsstof is die het lichaam in grote hoeveelheden nodig heeft voor energie en als essentieel onderdeel van elke voeding. Het zit meestal in dierlijke producten, maar ook in overvloed in plantaardige bronnen zoals noten en peulvruchten. We weten allemaal dat het lichaam voedsel nodig heeft voor energie. Maar je hebt je misschien niet gerealiseerd dat eiwit verantwoordelijk is voor een groot deel van de energievoorziening van het lichaam.

Eiwitten uit eiwitshakes

Eiwitten uit eiwitshakes kunnen je ook helpen een vol gevoel te krijgen, dus het is essentieel voor het reguleren van de eetlust. Zoals een studie uit 2014 aantoonde, leidt het eten van eiwit in plaats van suiker tot minder honger later op de dag. Het houdt het lichaam optimaal functioneren en draagt bij aan normale energieniveaus, een gezonde eetlust en zelfs de hersenfunctie. Dus werken eiwitshakes ook effectief voor jou.

Hoe krijg je dan energie uit je shake?

Gewoonlijk gebruikt het lichaam liever eerst en vooral koolhydraten voor zijn energievoorziening, omdat die gemakkelijker af te breken zijn tot glucose. Na gebruik van opgeslagen koolhydraten in het lichaam is de tweede voorkeursmethode om energie op te wekken vetten, die moeilijker af te breken zijn. Slechts een kleine hoeveelheid eiwit wordt direct omgezet in energie, omdat het niet in het lichaam wordt opgeslagen zoals koolhydraten en vetten. Als het lichaam geen koolhydraten en vetten meer heeft om in energie om te zetten, gaat het eiwitten gebruiken. Maar omdat eiwit de spieropbouw van het lichaam ondersteunt, betekent dit meestal dat het lichaam je fysieke spieren gaat afbreken.

Hoewel eiwitshakes niet de ideale bron voor energie is, is het opnemen van eiwitten voor energie in je dieet cruciaal als je een hoog energieniveau wilt handhaven. Door zowel koolhydraten als eiwitten te eten, bijvoorbeeld, behoud je een stabiele bloedsuikerspiegel, waardoor je minder snel die energiecrash halverwege een training krijgt. Eiwitshakes helpen je ook om spiermassa te behouden, wat weer een gezonde stofwisseling ondersteunt.

Kortom, eiwitten zijn essentieel voor de opslag van ijzer in het lichaam, wat weer helpt om het energieniveau op peil te houden. Eiwit is een langdurige energiebron en goed voor het uithoudingsvermogen. Maar het helpt ook de spieren te herstellen en op te bouwen – hoe sterker onze spieren, hoe groter de kans dat we harder en sneller kunnen gaan bij inspanning en het leven in het algemeen.

Dus, hoewel eiwit ons misschien niet direct energie geeft, is het een cruciaal onderdeel van elke actieve levensstijl en zonder dat kun je merken dat je energieniveaus niet zo hoog zijn als ze zouden kunnen zijn.

Kun je te veel eiwitshakes drinken?

Je kunt zeker te veel eiwitshakes drinken, dus volg altijd de aanwijzingen op het etiket op. Bekende bijwerkingen van te veel eiwitshakes zijn hieronder beschreven.

Gewichtstoename

Een studie uit 2016 gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Nutrition toonde aan dat te veel eiwit kan leiden tot gewichtstoename en cardiovasculaire problemen.

Spijsverteringsproblemen

Te veel eiwit kan leiden tot krampen, constipatie, diarree of een opgeblazen gevoel, volgens een ISRN Nutrition studie.

Nierziekten

Een PubMed-studie uit 2020 vond dat overmatig eiwit kan leiden tot hyperfiltratie van de nieren.

Risico op kanker

Een studie uit 2014 Cell Metabolism toonde aan dat eiwitrijke diëten verband kunnen houden met een verhoogd risico om aan kanker te sterven.

Conclusie eiwitshakes voor energie

Hoewel eiwit niet de belangrijkste voedingsstof is die het lichaam nodig heeft voor energie, kun je zonder eiwit gemakkelijk vermoeid raken tijdens het sporten. Bovendien helpt eiwit om spiergroei en spierherstel te ondersteunen.

Dus, als je vermoeidheid wilt afweren en je op je best wilt voelen tijdens en na je training, is het opnemen van eiwitshakes in je dieet essentieel. Let er wel op dat je eiwit altijd met mate eet en als onderdeel van een volledig en evenwichtig dieet.