OBS Beukenlaan
Image default
Aanbiedingen

Teakhout: het geheim achter het succes van Deens design

Sinds de jaren dertig van de vorige eeuw hebben Scandinavische designers hun stempel gedrukt op interieurontwerp. Met hun slanke meubels, organische lijnen en natuurlijk materiaal vormden ze een gewaagde afwisseling op de massieve meubels die tot dan toe de standaard waren. Nadat de stijl rond de jaren vijftig en zestig – ook wel bekend als de tijd van het mid-century modern design – piekte, zijn de designs een tijd lang van het toneel verdwenen. 

De laatste jaren zijn deze retro meubels echter weer helemaal in trek. Waarom? Met een toenemende vraag naar duurzaam design en een groeiend bewustzijn van het effect van onze consumptiemaatschappij, grijpen we terug naar bestaande producties en kiezen we voor kwaliteit boven kwantiteit. En dat is precies waar Deens design voor staat.

Eenvoud en bescheidenheid 

De aantrekkingskracht van veel van de meubels binnen het Deens design zit verborgen in het hout – teakhout. Teak wordt al decennia lang gebruikt voor de productie van meubels; dit hardhout is bijzonder sterk en heeft van nature een prachtige warme kleur. Toch heeft het Scandinavische design wel degelijk een revolutie voortgebracht als het gaat om de bewerking van teakhout. Naast massieve en logge meubels bleek dat teakhout ook zeer geschikt is voor eenvoudige en bescheiden designs. 

Deens design kenmerkt zich door de slanke houten poten van haar meubels. Een teak salontafel is hier een goed voorbeeld van. Het blad is doorgaans rechthoekig of ovaal en mooi afgerond aan de randen. De poten staan vaak schuin naar buiten onder het blad, zijn tevens afgerond en lopen spits toe. Dit zorgt voor een bijzonder simpel maar sierlijk design. 

Waarom teakhout?

Voor de meubels uit de collecties van de Deense designers werden meerdere soorten hout gebruikt, waaronder eiken- of palissanderhout. Toch bleven ze teruggrijpen naar teak. Maar waarom? Allereerst is teakhout in vergelijking met bijvoorbeeld palissanderhout een stuk betaalbaarder. Daarnaast hoeft teak niet uitgebreid bewerkt te worden om de mooie bruinrode kleur te krijgen die zo gewild was. Dit is met eikenhout wel het geval. Omdat Deens design uitgaat van de filosofie van eenvoud, is ook het bewerkingsproces hieraan onderhevig; materialen die zo weinig mogelijk worden bewerkt hebben altijd de voorkeur. 

Daarnaast heeft teakhout een zeer lange levensduur. Het is niet voor niets dat originele meubels uit het midden van de vorige eeuw er vaak nog uitzien als nieuw. Het duurzame karakter van dit hardhout, de warme kleur en de fijne tekening maakte teak het ideale materiaal voor Deens design.

Design op maat 

Ben je zelf op zoek naar een unieke blikvanger in je interieur en is het je nog niet gelukt om een retro teakhouten meubel op de kop te tikken? Overweeg dan eens om je meubel te laten maken door specialisten. De vakmensen van Teakea werken jouw idee in hun werkplaats uit tot een prachtig design en hoogwaardig product en zorgen ervoor dat je precies krijgt wat je zoekt.

https://www.teakea.nl/