OBS Beukenlaan
Image default
Financieel

Uitleg over het Broodfonds

Bij het Broodfonds verenigen maximaal 50 ondernemers zich en zorgen zij er samen voor dat ieder lid van een inkomen voorzien is als hij of zij ziek wordt. Dit is 1 van de oplossingen voor zelfstandigen en zzp’ers om in ieder geval de eerste periode van arbeidsongeschiktheid op te vangen. Er zijn ook nog alternatieven, zoals een officiële AOV verzekering, of initiatieven met een iets andere opzet zoals CommonEasy en SharePeople.

 

Oorsprong Broodfonds

Het idee van Broodfonds is dat ondernemers niet enorm veel geld willen betalen aan verzekeringen. Maar er natuurlijk wel voor willen zorgen dat ze inkomen blijven hebben als ze ziek worden, of door een andere reden een tijd niet kunnen werken. Onder meer om de eigen omgeving gerust te kunnen stellen. In 2006 werd zo het Broodfonds als Schenkkring concept opgericht door de Broodfondsmakers. 

 

Dat werd al snel vrij succesvol in de omgeving en breidde zich daardoor in de jaren erna uit over heel Nederland. En zo kwam er een mooi alternatief voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering die tot dan toe vrij kostbaar was. En konden meer ondernemers ervoor zorgen dat ze wel een inkomen konden behouden bij ziekte.

 

Broodfonds opzet

Maandelijks maken alle leden een bepaald bedrag over naar de rekening die aan hun Broodfonds account gekoppeld is. Als 1 van de leden ziek wordt, wordt vanuit alle leden een bijdrage geleverd om ervoor te zorgen dat de zieke een compleet inkomen heeft. 

 

Het voordeel van een Broodfonds is dat de inleg die je elke maand doet niet verloren gaat. Want het geld dat overblijft blijft op je rekening staan en zo spaar je elke maand een mooi bedrag op. Bij een verzekering gaat dit op in de kosten van de organisatie en verlies je daardoor elke maand vrij grote bedragen. Bij een Broodfonds werkt dit dus heel anders.

 

AOV

Bijna de helft van de onafhankelijken in Nederland heeft nu geen verzekering voor arbeidsongeschiktheid of een alternatief daarop geregeld. Dat zijn alleen al 400.000 ZZP’ers en de overheid wil er graag voor zorgen dat zij verzekerd worden van een inkomen bij ziekte. Er wordt daarom al een hele tijd gepraat over het verplicht stellen van zo’n verzekering. 

 

Voordelen Broodfonds

  1. De bijdragen die je doet worden ingezet voor het ondersteunen van andere zieke leden.

  2. Je hebt zicht op waar je geld aan besteed wordt en hoe het met de mensen die je ondersteunt gaat.

  3. Deelnemers houden het geld dat niet besteed wordt aan anderen uit hun Broodfonds ondersteunen zelf.