OBS Beukenlaan
Image default
Aanbiedingen

Wat is een slipketting?

Een slipketting is een halsband en een leiband in één. Een slipketting heeft een lus aan het uiteinde, die fungeert als een halsband. De lus aan het uiteinde betekent dat de halsband oneindig strak zal zitten als er aan getrokken wordt, wat de reden is waarom veel dierenouders ertegen zijn om ze te gebruiken. Dat gezegd zijnde, zijn slipkettingen vrijwel onontkoombaar, waardoor ze populair zijn voor gebruik door professionals bij het vangen van zwerfdieren of het verplaatsen van dieren in asielen. 

Omdat een slipketting geen halsband of harnas vereist, zijn ze handig om een hond snel vast te zetten in geval van nood. De meeste problemen met slipkettingen ontstaan door verkeerd gebruik.

Hoe doe ik een slipketting om bij mijn hond?

Als je een slipketting om je hond gaat doen, wil je er zeker van zijn dat je hem correct omdoet. Begin met het aanpassen van de lus, zodat het groot genoeg is om over het hoofd van de hond te passen, en maak hem bewust van wat er gaat gebeuren, zodat hij niet schrikt.

Je moet de lus van de slipketting boven in de nek van de hond plaatsen, achter de oren en onder de kaak. Het plaatsen van een slipketting lager in de nek verhoogt de kans op letsel.  Zodra de lijn correct is geplaatst, moet je de lus strakker maken door de ring of schuifknop aan te passen. Trek de lus net zo strak dat er nog 2 vingers tussen de riem en de nek van jouw hond passen. Door 2 vingers onder de halsband te plaatsen, weet je dat de riem strak genoeg zit om niet los te raken, maar los genoeg om de hond niet te verstikken.

Hoe de slipketting werkt

Slipkettingen zijn als traditionele halsbanden, maar zijn ontworpen voor honden die een lichte gedragsaanpassing nodig hebben. Ze werken door de aandacht van de hond af te leiden van wat de oorzaak is van zijn gedrag. Slip kettingen verrassen de hond door zich rond zijn nek aan te spannen en een klein ongemak te veroorzaken, terwijl traditionele halsbanden de hond juist iets kunnen geven om zich tegen af te zetten. Het doel bij het gebruik van een slip ketting is om je hond te laten stoppen met ongewenst gedrag en hem zich weer rustig te laten gedragen. Daarom is het belangrijk om een wurgketting op de juiste manier te gebruiken om het meeste voordeel te behalen en letsel te voorkomen. Indien verkeerd gebruikt, zal de wurgketting niet dienen om het gedrag van de hond te corrigeren. Het zal gewoon pijn doen de hond.

 

Waarom en wanneer een slipketting gebruiken

Slipkettingen moeten alleen worden gebruikt in bepaalde omstandigheden om het gedrag van een hond te corrigeren. Als je een slipketting niet om de juiste redenen gebruikt, zul je niet de gewenste resultaten krijgen.

 

Enkele redenen om een slipketting te gebruiken zijn:

  • Je hond raakt overprikkeld tijdens het wandelen en probeert aan u te trekken of afdwaalt

  • Jouw huisdier raakt tijdens het wandelen overmatig geïnteresseerd in andere dieren of mensen

  • Je hond heeft de gewoonte om zich tegen de riem aan te spannen

  • De hond trekt te hard aan de lijn en kan jou lichamelijke letsels toebrengen

Het gebruik van een slipketting om de verkeerde redenen kan jou ervan weerhouden het gedrag van je hond daadwerkelijk te verbeteren. Het kan ook leiden tot overmatig gebruik of de hond verwarren als hij niet weet hoe jij wilt dat hij zich gedraagt.

Wil jij ook zo een slipketting om je hond te trainen? Bezoek dan snel de website van Happy-Animal.nl