OBS Beukenlaan
Image default
Bedrijven

Creëer een gezonde en productieve werkplek

Ergonomisch werken verwijst naar het aanpassen van je werkplek en werkgewoonten om comfort, veiligheid en efficiëntie te bevorderen. Het draait om het creëren van een omgeving die is afgestemd op de behoeften van je lichaam, om fysieke stress en blessures te verminderen. In dit artikel bespreken we het belang van ergonomisch werken en delen we enkele tips om een gezonde en productieve werkplek te realiseren. Voor meer informatie over een ideale werkplek kun je terecht op Eurodesk.

Comfort en rugondersteuning

Een goede zithouding is essentieel bij ergonomisch werken. Zorg ervoor dat je stoel comfortabel is en voldoende rugondersteuning biedt. Stel de hoogte van je stoel zo in dat je voeten plat op de grond rusten en je knieën zich in een hoek van 90 graden bevinden. Gebruik indien nodig een kussen of lendensteun om de natuurlijke kromming van je onderrug te behouden.

Armlengte en schermhoogte

De hoogte van je bureau speelt ook een belangrijke rol bij ergonomisch werken. Zorg ervoor dat je bureau op de juiste hoogte is afgesteld, zodat je onderarmen parallel aan het bureaublad rusten en je ellebogen zich in een hoek van 90 graden bevinden. Plaats je monitor op ooghoogte, op een afstand van ongeveer een armlengte van jezelf. Dit helpt om nek- en oogbelasting te verminderen.

Toetsenbord, muis en monitor

Ergonomische hulpmiddelen kunnen een grote bijdrage leveren aan een gezonde werkplek. Investeer in een ergonomisch toetsenbord en muis die je polsen en handen ondersteunen en onnodige spanning verminderen. Gebruik een verstelbare monitorstandaard of monitorarm om de hoogte en kijkhoek van je scherm aan te passen. Deze hulpmiddelen bevorderen een comfortabele werkhouding en verminderen de kans op blessures.

Staand werken en pauzes

Langdurig zitten kan negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Het is belangrijk om regelmatig te bewegen en af te wisselen tussen zitten en staan tijdens het werken. Overweeg een in hoogte verstelbaar bureau of een sta-bureau om staand werken mogelijk te maken. Neem ook regelmatig pauzes om te stretchen, te lopen en je lichaam te ontspannen. Dit bevordert de bloedsomloop, vermindert vermoeidheid en verbetert de focus.

Ergonomisch werken is essentieel voor het behoud van een gezonde en productieve werkomgeving. Neem de tijd om je werkplek aan te passen aan je lichaam behoeften en maak gebruik van ergonomische hulpmiddelen om comfort
te bevorderen. Een goede zithouding, de juiste bureauhoogte en het gebruik van ergonomische hulpmiddelen zoals een toetsenbord en muis kunnen allemaal bijdragen aan het verminderen van fysieke stress en het voorkomen van blessures. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te bewegen en af te wisselen tussen zitten en staan om de bloedsomloop te stimuleren en vermoeidheid tegen te gaan.