OBS Beukenlaan
Image default
Zakelijke dienstverlening

Redenen om je koeien ruwvoer te geven

Je hoeft maar een rondje te rijden langs de Nederlandse akkers en je ziet ze overal: grazende koeien. Het zijn grote beesten die op een dag wel zo’n 50 tot 60 kilo kunnen eten. Daarom zijn ze ook de hele dag door bezig met grazen. Om dit te simuleren in stallen wordt ruwvoer ingezet door veel boeren. Maar wat is dat nu eigenlijk? En is alleen ruwvoer genoeg om een koe gezond te houden?

Een koe heeft veel eten nodig. En zijn maag is ingesteld op een continue aanvoer van nieuw voer. Zij is dus niet gemaakt om te vasten – maar juist om de hele dag door te grazen. Alleen is dat niet altijd mogelijk. Ruwvoer kan helpen om de koe zo gezond mogelijk te houden en zorgt ervoor dat zij de hele dag door kan eten.

Wat is ruwvoer koeien?

In principe kan een koe groot worden met alleen graan en krachtvoer – maar dat is niet het beste voor de koe zelf. Ruwvoer is beter omdat het het natuurlijke eetpatroon voor de koe simuleert en zorgt dat de koe alle belangrijke voedingsstoffen (en vezels) binnen krijgt. Ruwvoer moet lange vezeldeeltjes bevatten (langer dan 4 centimeter) voor het beste effect. De 2 meest gebruikte vormen van ruwvoer zijn hooi en kuilvoer. Hooi is simpelweg gedroogd gras en kuilvoer kan geoogst worden uit ingekuilde gewassen.

Welke functie heeft ruwvoer en waarom is het zo belangrijk?

Zoals eerder al verteld is ruwvoer zeer belangrijk voor de koe. Het zorgt ervoor dat de koe gezond blijft, maar ook dat de melk die zij produceert van goede kwaliteit is. Hier zijn een paar redenen waarom ruwvoer zo goed werkt voor koeien:

  • Wanneer een koe ruwvoer eet, dan krijgt zij alle voedingsstoffen en mineralen binnen die ze nodig heeft.

  • Het is een bron van energie voor goede microben en het regelt de juiste pH in de pens van de koe

  • De koe kan ermee herkauwen.

Een gezonde koe heeft dit allemaal nodig en ruwvoer is een van de simpelste manieren om een koe gezond te houden. En een gezonde koe zal niet alleen beter vlees en betere melk opleveren, maar ze zal ook langer leven, minder medische kosten nodig hebben en gezondere kalfjes baren.

Waarom eerst ruwvoer en dan krachtvoer?

Ruwvoer kan dus gezien worden als een basis voor de koe. Het grootste gedeelte van zijn dagelijkse maaltijden komt daar vandaan. Krachtvoer is ook nodig voor een koe (eten met een hoge concentratie voedingsstoffen), maar alleen krachtvoer is niet voldoende voor een koe. Zoals eerder verteld is het namelijk het beste voor een koe om de hele dag door te eten. Wanneer zij dit met krachtvoer zou doen, dan zou ze snel te dik worden omdat er te veel energie in het eten zit. Ook heeft krachtvoer niet de voordelen voor de pens van de koe en wordt het lastiger om te herkauwen. Geef je koe (of koeien) dus eerst voldoende ruwvoer voordat je hen krachtvoer toe schotelt en je koeien zullen je dankbaar zijn

https://www.de-heus.nl/veevoeders/rundvee/ruwvoer