OBS Beukenlaan
Image default
Beauty en verzorging

Veelgestelde vragen en antwoorden over onderooglidcorrecties

Er zijn verschillende soorten ingrepen om een frissere en jongere blik te creëren: een ooglift, een peeling, een facelift, noem maar op. Allemaal kunnen ze helpen om de klok een paar jaar terug te draaien wat uiterlijk betreft. Een specifieke vorm van een ooglift is een onderooglidcorrectie. Dit is een kleine ingreep waarbij wallen weggehaald worden door het verwijderen van verslapte huid en overtollig vet onder de ogen. Dit kan het gezicht een enorme oppepper geven. Vaak zien mensen er een stuk jonger uit na een onderooglidcorrectie. In deze blog lees je verschillende veelgestelde vragen en antwoorden over onderooglidcorrecties.

Houd je littekens over aan een onderooglidcorrectie?

Tijdens de onderooglidcorrectie worden er net onder de wimperrand van de onderoogleden kleine incisies gemaakt. Hierna wordt het overtollig weefsel verwijderd en worden de sneetjes gehecht. Net onder de wimperrand zullen er dus littekentjes ontstaan. Deze zijn in het begin wat rood en gezwollen. Ze zullen steeds dunner en lichter worden, totdat er slechts een dun en licht littekentje overblijft dat meestal nauwelijks zichtbaar is, mede doordat je onderwimpers er overheen vallen.

Wanneer kies je voor een onderooglidcorrectie?

Wanneer je last hebt van wallen onder de ogen die veroorzaakt worden door overtollig vet en huid onder de ogen, kan een onderooglidcorrectie een uitkomst bieden. Bij deze ingreep wordt namelijk het overtollig weefsel weggehaald, waardoor de wallen verdwijnen. In het geval van wallen die worden veroorzaakt door vocht, kun je beter voor een ander type ooglift gaan, namelijk een bovenooglidcorrectie. Wanneer er overtollig vet in de bovenoogleden aanwezig is, kan dit namelijk vocht aantrekken. Met behulp van de zwaartekracht zakt dit vocht omlaag, onder de ogen, en ontstaan er wallen. Door dit overtollige vet te verwijderen met een bovenooglidcorrectie, kunnen de wallen verholpen worden.

Is een onderooglidcorrectie pijnlijk?

Omdat een onderooglidcorrectie onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd, mag de ingreep zelf niet pijnlijk zijn. Na de ingreep kan er wel wat pijn ervaren worden. Je kunt bijvoorbeeld een wat branderig of kloppend gevoel hebben rondom de ogen. Om deze pijn te verminderen kun je een pijnstiller innemen, zoals Paracetamol. Ook kan het helpen om goed te koelen.

Zitten er risico’s verbonden aan een onderooglidcorrectie?

De risico’s van een onderooglidcorrectie zijn niet veel anders dan risico’s die bij elke operatieve ingreep aanwezig zijn. Zo kun je een allergische reactie vertonen op desinfecteermiddelen of verdovingsvloeistoffen. Ook kun je, vooral als je niet voldoende rust houdt, last hebben van nabloedingen. Verder kan er een infectie of ongevoeligheid van het onderooglid ontstaan. Daarnaast komt het wel eens voor dat er een zanderig en/of droog gevoel in de ogen ervaren wordt na de ingreep. Dit kan verholpen worden met oogdruppels of zalf, maar vaak verdwijnen de symptomen vanzelf.

Wordt een onderooglidcorrectie vergoed?

Een onderooglidcorrectie is een cosmetische ingreep, wat inhoud dat het een ingreep is om een gewenste verandering aan te brengen in het uiterlijk. Omdat het geen medische ingreep is, wordt deze doorgaand niet vergoed door zorgverzekeraars. Soms bestaan er wel aanvullende verzekeringen voor dergelijke ingrepen. Omdat dit per verzekeraar erg kan verschillen, kun je voor deze informatie het best de zorgverzekeraar zelf contacteren.

Wanneer kan je weer werken na de ingreep?

Onafhankelijk van je beroep, is het sterk aan te raden om de week na de ingreep vrij te nemen. Niet alleen omdat er dan duidelijke zwellingen en bloeduitstortingen aanwezig zijn, maar ook omdat er met te veel inspanning te veel druk op de wondjes kan komen. Dit kan complicaties zoals nabloedingen veroorzaken en kan het herstelproces vertragen. Na deze week kan je meestal weer gaan werken en licht gaan sporten. Met zwaar lichamelijk werk kun je het beste wachten tot de eerste maand na de ingreep.