OBS Beukenlaan
Image default
Energie

Wat is een AGM-accu?

AGM staat voor Absorbed Glass Mat. Bij deze accu is het accuzuur opgenomen in speciaal geweven glasvezelmatten. Dit is een techniek die je niet bij andere accu’s voorbij ziet komen. Er is een groot verschil in levensduur tussen een AGM accu en bijvoorbeeld een loodaccu.

Voor een scootmobiel heb je twee soorten accu’s die aan te raden zijn: een AGM accu en een GEL accu. Beide accu’s vallen in de categorie: ’droge accu’. Het zijn normale loodaccu’s waarbij het vloeibare accuzuur is vervangen door accuzuur op gelbasis. Dit is dus veel dikker en het voordeel hiervan is dat je de accu op elke gewenste positie kan plaatsen. Je hoeft dus geen rekening te houden met het lekken van accuzuur.

Is deze accu geschikt?

Je zou de vraag kunnen stellen of het geschikt is om een AGM accu te kopen voor een voertuig. In veel gevallen is het antwoord hierop: ja, voor het kopen van een camper is het zeker aan te raden om een AGM accu aan te schaffen. Deze accu is namelijk geheel gebruiksvriendelijk en onderhoudsvrij. De accu is zeer ideaal voor apparaten met cyclisch gebruik, je zou hierbij aan apparaten kunnen denken zoals een rolstoel, traplift of speelgoed waar een accu in zit. Ook gaat een droge accu vaker langer mee dan een normale, dit kan wel oplopen tot driemaal langer. Het verschil tussen een AGM en een normale GEL accu zit hem met name in de kwaliteit.

 

De voordelen van een AGM accu

Als je kijkt naar de voordelen van de AGM accu zou je deze kunnen opnoemen:

  • Goedkoper dan een gel accu
  • Volledig onderhoudsvrij
  • Ideaal voor start- en stationair gebruik

Een van de grootste voordelen is de zelfontlading van de accu. Hierdoor kan hij langere tijd blijven liggen, zonder dat deze bijgeladen moet worden. Bovendien verliest de accu tussentijds zijn lading bijna niks. Dit betekent dat hij ook gelijk weer klaar is voor gebruik.

Ook een voordeel van deze accu is dat hij nauwelijks onderhoudt nodig heeft. Hij is dus ook geschikt voor toepassingen die wat verder afgelegen zijn. Je zou hierbij kunnen denken aan een vakantieverblijf, een camper of speelgoed wat een hoog verbruik heeft.

Nog een voordeel die deze accu kent is dat hij op elke positie neergelegd kan worden, zelfs ondersteboven.

 

https://multibat.nl/120-agm-accu