OBS Beukenlaan
Image default
Energie

Zelf fietsaccu reviseren

Een fietsaccu kan vier tot zes jaar lang goed zijn, maar dan neemt de werking van de fietsaccu wel af. Dat kun je merken in minder ondersteuning tijdens het trappen of als de accu minder lang mee kan en je dus minder lang kan fietsen zonder op te laden. Je kunt dan zelf je fietsaccu vervangen of je laat het doen door een specialist. Fietsaccu revisie zelf doen? Lees dan eerst dit blog voor je aan de slag gaat.

Fietsaccu revisie nikkelmetaalhydride accu

Een nikkel metaal hydride accu werkt het beste als ze regelmatig opgeladen worden. Dit soort accu is goedkoper dan de Lithium Ion accu, maar ze zijn wel zwaarder en logger en ze kunnen minder goed tegen kou. De nikkelmetaalhydride accu vraagt erom om actief gebruikt te worden, want deze accu’s ontladen snel als ze niet gebruik worden. Binnen een maand kan de accu de helft van de capaciteit verliezen. Je kunt deze soort accu’s zelf reviseren door de accu helemaal leeg te fietsen (te ontladen) en vervolgens weer volledig op te laden. Let erop dat je na het ontladen de accu op kamertemperatuur laat afkoelen, voor je het weer oplaadt. Herhaal dit proces ongeveer vijf keer en je hebt weer een accu als nieuw.Fietsaccu revisie Lithium Ion accu’s

De Lithium Ion accu, ook wel de Li-ion accu, wordt in de meeste moderne elektrische fietsen geplaatst. Voor je deze accu in gebruik neemt, is het raadzaam om de accu minimaal drie keer volledig te ontladen en weer op te laden. Deze accu is lichter dan de nikkelmetaalhydride en kan beter tegen kou. Daarnaast ontlaadt de Lio-ion accu haast nooit uit zichzelf. Maar hoe kan het dan dat de fietsaccu op een gegeven moment minder goed presteert? Dat ligt hoogstwaarschijnlijk aan de daling van het voltage, wat weer toe is aan verhoging. De voltage kun je zelf verhogen met de juiste energiebron. Hiervoor kun je een andere accu gebruiken. Verbind de rode sonde met de positieve pool en zwart met de negatieve. Het voltage moet zich dan snel stabiliseren, waarna je de accu’s weer van elkaar loskoppelt. Je kunt testen of het goed gelukt is, door de accu weer op te laden. Gaat dat goed, dan is het gelukt!

Veiligheid en kwaliteit waarborgen

De Li-ion accu’s zijn wat complexer om te reviseren. Wil je zeker weten dat je niet inlevert op kwaliteit en veiligheid van je accu, dan is het raadzaam om je fietsaccu door een specialist te laten reviseren. De specialist geeft je garantie als het gaat om veiligheid en kwaliteit. Wist je dat een specialist ook het batterijmanagementsysteem reviseert? Het batterijmanagementsysteem zorgt ervoor dat de batterijcellen niet overladen worden, waardoor er minder kans is op brandgevaar. Beschadigde accu’s kunnen trouwens ook voor brand zorgen, weet dus heel goed wat je doet of breng de accu langs bij de specialist.

Fietsaccu reviseren door specialist

Het reviseren van een fietsaccu door een specialist levert jou garantie voor een veilige accu van hoge kwaliteit. Net als dat je de accu nieuw kocht. Daarnaast kun je door een fietsspecialist je accu ook laten upgraden. Het upgraden bestaat uit nieuwe batterijcellen die krachtiger zijn. Dit heeft een positief effect op capaciteit en levensduur. Een specialist in accurevisie is Rebatt, daar weet je zeker dat je slaagt voor fietsaccurevisie.

https://www.rebatt.nl/