OBS Beukenlaan
Image default
Verbouwen

De schoorsteenkap doorstaat weer en wind

Kinderen tekenen standaard een huis met een schoorsteen. Vroeger stookte men vuur binnenshuis voor eten en verwarming. De rook verliet het huis via gaten in het dak. Hier zijn de huidige schoorstenen voor in de plaats gekomen. Voor het behoud van uw schoorsteen is het belangrijk om een schoorsteenkap te plaatsen.

 

 

Waarom een schoorsteenkap?

Een schoorsteenkap voorkomt het inslaan van regen en wind in de schoorsteen. Regen komt in uw schoorsteen terecht en dit kan ervoor zorgen dat de stenen van uw schoorsteen kapot vriezen. Ook als u niet stookt, wilt u dit natuurlijk voorkomen. Zo’n kap is nog van groter belang als u wel stookt. Het is beter voor het rookkanaal en vergroot de trek in de schoorsteen, waardoor de open haard beter brandt. Ook voorkomt u zo het bouwen van vogelnesten.

 

 

Soorten schoorsteenkappen

Een schoorsteenkap is eigenlijk een verzamelnaam. Er zijn dan ook veel verschillende soorten kappen. Een vaste trekkap is onderhoudsvrij en voorkomt met name vogelnesten in uw schoorsteen, ook zorgt het natuurlijk voor een betere trek. Als u echt een betere trek wilt, dan is het verstandig om te kiezen voor een roterende kap. Deze heeft een zuigende werking op het rookkanaal.
Een regenkap kunt u ook combineren met een vonkenvanger, waarmee u voorkomt dat vonken op uw dak terecht komen en mogelijk zorgen voor brand. Bij rieten daken is zo’n vonkenvanger vaak een voorwaarde bij het afsluiten van een brandverzekering. Een regenkap in combinatie met een vonkenvanger is dan een goede oplossing. Voor elke schoorsteen is er een passende kap.