OBS Beukenlaan
Image default
Huishoudelijk

Een waterontharder: dit is waarop je moet letten

Steeds meer mensen kiezen ervoor om thuis een waterontharder te laten installeren. Zo’n apparaat is om meerdere redenen een heel goed idee. Natuurlijk is het verstandig om eerst wat voorwerk te doen voordat je een ontharder bestelt. Daarnaast is het goed om de verschillende apparaten en uiteraard ook de diverse aanbieders met elkaar te vergelijken. Zo kom je tot de beste waterontharder voor jouw woning.

Belangrijke aandachtspunten

Het doel van een waterontharder in huis plaatsen, is dat het vrij harde Nederlandse kraanwater een stuk zachter wordt. Daarom is het slim om te kiezen voor een apparaat van Soft Water Systems of een ander Nederlands bedrijf. Hier worden waterontharders ontwikkeld die specifiek het Nederlandse water goed kunnen filteren. Daarnaast is het belangrijk dat het apparaat zuinig is. In principe staat hij de hele dag en het hele jaar door aan en dus moet hij zo min mogelijk stroom verbruiken. Verder moet het apparaat natuurlijk hygiënisch zijn. Zo moet het water niet blijven stilstaan in de waterontharder. De waterverzachters van Soft Water Systems zijn voorzien van een vakantiemodus. Op deze manier spoelt het systeem zichzelf automatisch door, zodat er geen bacteriegroei kan ontstaan.

Waar zorgt een waterontharder voor?

Een goede waterontharder is ontwikkeld om het harde Nederlandse water dat bij jou uit de kraan stroomt zachter te maken. Vanzelfsprekend gebeurt dit niet pas bij de kraan zelf, maar al op een eerder punt in je waterleiding. De waterontharder is voorzien van een heel sterk filter, dat zowel hele fijne ijzerdeeltjes als diverse mineralen tegenhoudt. Wat overblijft en doorstroomt is veel zachter water.

Waarom een waterontharder laten plaatsen?

Een waterontharder is in de eerste plaats een goed idee om af te rekenen met kalkaanslag in je huis. Je kent vast wel die lelijke witte vlekjes en kringen op de kraan, de douche en je betegelde wanden. Doordat zacht water nauwelijks calcium bevat, kan er voortaan vrijwel geen kalkaanslag meer ontstaan. Zacht water draagt ook bij aan het behoud van je huishoudelijke machines, waaronder het koffiezetapparaat, je strijkijzer en de vaatwasser. Verder helpt zacht water bij het voorkomen en tegengaan van huiduitslag als eczeem en ook psoriasis.