OBS Beukenlaan
Image default
Huishoudelijk

Sleutels met restrictie – Waarom is dat belangrijk?

Heb je ooit een sleutel gehad waarop stond “niet voor duplicatie”? ik leg uit waarom dat een vals gevoel van veiligheid creëert en bepaalde risico’s met zich meebrengt.

Elke sleutel waar geen restrictie op zit heeft de mogelijkheid om gedupliceerd te worden als het in de verkeerde handen komt te vallen, of in een minder sinister geval als de sleutels kwijtraken en er simpelweg nieuwe worden gemaakt zonder dat het slot re-keyed wordt. Nieuwe sleutels maken in plaats van het re-keyen van oude sloten wordt erg veel gedaan omdat het makkelijk is om te doen. Het probleem hiermee is dat de oude sleutels die verloren waren gegaan kunnen terugkomen om je tot last te zijn. Denk je eens in dat je bij een school werkt en de hoofdsleutel raakt kwijt. Je kunt een nieuwe hoofdsleutel laten maken en negeren dat je de deuren met re-keyen, meestal wegens kosten, tijdsbesparing en vaak ook om niet in verlegenheid gebracht te worden. Niemand wil eigenlijk toegeven dat ze hun sleutels hebben verloren. Zeker de hoofdopzichter niet. Nu kan een student de verloren hoofdsleutel vinden, bijvoorbeeld buiten en je hebt er meteen een probleem bij omdat die student gelijk toegang heeft tot alle ruimtes in het schoolgebouw. We kunnen allemaal zien waarom dit een probleem is.

 Het beveiligen van je huis of bedrijf met een elektronisch systeem of met een systeem dat gebruikt maakt van restricties lost volgens locksecure.nl (Rotterdam) dit probleem grotendeels voor je op. Een pas met restricties is een sleutel waarbij de fabrikant het patent heeft en die de hoeveelheid pasjes in omloop aan banden legt. Als je met een slotenmaker van doen hebt kan hij meestal alleen extra pasjes geven aan de persoon die leiding heeft over de beveiliging, van de wet. Voorbeelden van fabrikanten van dergelijke systemen zijn Medico by Assa Abloy of Primus by Schlage, naast nog vele anderen. Deze systemen zijn uniek in de zin dat ze lijken op en werken zoals een slot maar een slotenmaker kan niet zomaar nieuwe pasjes bijmaken. Het geeft een veilig gevoel dat een sleutel er nooit zomaar twee of drie kunnen worden.

Met een elektronisch systeem heb je zelfs nog meer controle. Je kunt iemands toegang verwijderen of wijzigen met een druk op de knop. Als er een pasje kwijtraakt kun je die simpelweg verwijderen uit het systeem en een nieuw pasje uitgeven. Systemen zoals deze zorgen ervoor dat mensen verantwoording moeten afleggen over wat ze doen, niet alleen over hoe ze omgaan met de pasjes maar ze bedenken zich ook wel twee keer voordat ze iemand anders van het pasje gebruik laten maken.

Het is gebruikelijk voor mensen om gewone sleutels te kopen en dan daarop “niet voor duplicatie” te laten drukken. Dit is een vals gevoel van veiligheid omdat ik zelf ook een keer sleutels heb laten bijmaken voor kamergenoten bij een slotenmaker in Rotterdam bij locksecure.nl/slotenmaker-rotterdam hier om de hoek, bij een winkelcentrum. Meestal is de persoon die de sleutels maakt helemaal niet zo goed betaald en kan het hem eigenlijk helemaal niets schelen.

Het is maar een gedachte maar ik vind dat in deze branche veel van mijn klanten pas reageren als er iets gebeurd is en niet nadenken over hun deuren en sleutels totdat er een probleem ontstaat en dan is het vaak al te laat. Als je iets leert van dit artikel onthoud dan alsjeblieft dat wanneer je sloten wil kopen je beter af bent op lange termijn met kwaliteitsspul dat jou, je familie, je werknemers veilig houd en dat tevens een veilig en minder stressvol gevoel geeft.