OBS Beukenlaan
Image default
Onderwijs

Hoe maak je jouw studiekeuze?

Voordat je naar de middelbare school gaat, wordt er aan de hand van jouw prestaties, besloten welk niveau je mag doen. Over het algemeen heb je hier zelf weinig inspraak in. Gelukkig is dit hierna wel anders. Hierna mag je namelijk zelf kiezen wat je wilt gaan studeren. Echter moet het wel een opleiding zijn die bij je vooropleiding past. De een moet deze keuze eerder maken dan de ander. Het kan lastig zijn om te beslissen wat je uiteindelijk wilt worden en wat je daarvoor moet studeren. Hierdoor kan een studiekeuze advies je dus helpen. 

Het sluit niks uit 

De fout die veel jongeren maken, is denken dat deze keuze de rest van hun leven gaat beïnvloeden. Hierdoor lijkt het dus een keuze van alles of niks. Gelukkig is dit helemaal niet het geval. Zo kan je de juiste studiekeuze maken en een beroep hebben die je 10 jaar met heel veel liefde doet maar uiteindelijk bij de conclusie komen dat je iets anders wilt. Dit is dan ook mogelijk. Heel logisch dat je daar nu niet over wilt nadenken, je leert al zoveel. Wanneer je hier echter langer over nadenkt, kan het een gevoel van rust geven. 

Wat vind je belangrijk? 

Kijk naar wat jij belangrijk vindt. Zo kan dit voor de een het helpen van mensen zijn, terwijl dat voor de ander juist het volgen van de regels is. Deze normen en waarde moeten voor jou belangrijk zijn en van niemand anders. Wanneer deze normen en waarde niet aansluiten bij het eventuele beroep dat je wilt doen, is het handig om ook naar andere studies te kijken.  

 

Veel mensen zullen zeggen dat ze voornamelijk geld belangrijk vinden. Echter is dit niet het enige in de wereld waardoor je er niet al te veel door moet laten lijden.  

Luister naar jezelf 

Studiekeuze Amsterdam kan je helpen om naar jezelf te luisteren. Natuurlijk zijn al deze adviezen die je van vrienden en familie krijgt heel lief bedoeld, maar uiteindelijk ben je zelf degene die de keuze moet maken, die de studie moet volgen en het beroep moet uitvoeren. Door dus iets te doen waar je eigenlijk niet helemaal achter staat, ga je er niet gelukkiger van worden.  

 

Daarbij moet je ook zelf leren om deze belangrijke keuzes te maken. Het is namelijk weer een stapje dichter bij volwassenheid en dat is nou iets waar iedereen doorheen moet.  

Wees streng tegen jezelf 

Natuurlijk kun je een studiekeuze met als het ware een pretpakket kiezen, zodat je lang leve de lol door je studententijd kan gaan maar uiteindelijk heb je vooral jezelf hiermee. Wanneer je van jezelf weet dat je in de praktijk meer leert dan in de theorie, dan is dat inderdaad iets om rekening mee te houden. Het is echter niet de bedoeling dat je het jezelf makkelijker gaat maken zodat alles ook makkelijker gaat. Uiteindelijk wil iedereen een leuke en goede baan en daar staan nou eenmaal een paar regels aan tegenover. Het behalen van je diploma helpt daar al een hoop mee.  

 

https://septemberadvies.nl/studiekeuze/