OBS Beukenlaan
Image default
Electronica en Computers

Hoe verbeter je de communicatie tijdens het paardrijden?

Elke ruiter kent de situatie: een of meer rijinstructeurs schreeuwen hun instructies door de zaal, leerlingen schreeuwen terug omdat ze er niets van begrepen hebben. Geconcentreerd leren is nauwelijks mogelijk in zo’n onrustige omgeving. Bovendien klagen andere ruiters over deze omstandigheden.

Bijgevolg is de aankoop van een draadloos ruiter-opleidingssysteem zinvol, zowel voor de opleiders zelf als voor paardenfokkerijen met meerdere rij-instructeurs. Natuurlijk is het in de eerste plaats de leerling die er baat bij heeft: de apparaten, die meestal erg klein zijn, vallen nauwelijks op en maken ontspannen communicatie met de rij-instructeur op normale toon mogelijk over de hele lengte van de rijbak. Dit werkt ook op de opwarmingspiste van een toernooi of in rijhallen waar verschillende teams via de radio met elkaar verbonden zijn. Voor dit doel hebben alle op de markt verkrijgbare professionele toestellen meerdere kanalen.

Opbouw en uitrusting van de toestellen

Gangbare radiosystemen bestaan uit een zender en een ontvanger. In de meeste gevallen verloopt de communicatie tijdens paardrijlessen slechts in één richting, namelijk van de instructeur naar de leerling. Deze draagt, behalve de aan de gordel bevestigde ontvanger, ook een oortelefoon of koptelefoon (hier worden vaak verschillende vormen en maten geleverd). De instructeur spreekt in zijn zender of in een kleine microfoon die hij aan zijn jasje kan vastklemmen. Er is echter steeds meer behoefte aan duplex; dus twee richtings communicatie. Dan heeft de trainer interactie met de ruiter, door het stellen van vragen, en kan men efficienter leren en verbeteren. 

Hoe werkt de technologie?

De toestellen communiceren met gewone moderne draadloze technologie. De stroom wordt geleverd door standaard batterijen of – in sommige gevallen – oplaadbare batterijen.

Welk systeem voor welke discipline?

Dressuur-, spring- en westernruiters hebben een radio bereik nodig van 80 tot 120 meter. Als de instructeur zich in het midden van de piste opstelt, kan hij het dubbele van dat gebied bestrijken. In zulke gevallen is een eenrichtingssysteem met frequentiemodulatie zinvol, dat de beste spraakkwaliteit biedt in de kleinere straal. Voor eventers, menners en IJslandse ruiters op de ovale baan is een groter bereik nodig. Zij hebben toestellen nodig die werken als walkie-talkies. Voordeel: Leerlingen en rij-instructeurs kunnen met elkaar praten door middel van onderlinge communicatie – op een afstand van drie tot vijf kilometer. Nadeel: De transmissiekwaliteit is soms slechter.