OBS Beukenlaan
Image default
Bedrijven

Koopwoning of huurhuis?

Als je op zoek bent naar een nieuwe woning, is de eerste vraag: ga je voor een koopwoning of een huurhuis? Allebei hebben voor- en nadelen. We nemen ze met je door.

Koopwoning

Een koopwoning is waar veel mensen van dromen. Omdat de woning jouw bezit is, kan je er mee doen wat je wilt. Dit in tegenstelling tot huurwoningen, waar je het moet doen met de keuken die er in zit. Bij sommige huurwoningen mag je zelfs nog geen spijker in de muur slaan. Bij een koopwoning bepaal je dit allemaal zelf. Een ander veelgehoord argument is dat huren weggegooid geld is. Wat hiermee bedoeld wordt, is dat het geld dat je aflost aan hypotheek bij een koopwoning, ervoor zorgt dat het huis steeds meer jouw bezit wordt.

Het nadeel van een koopwoning is dat je ook alles aan de woning zelf moet bekostigen. Wanneer er iets kapot gaat, moet je het zelf oplossen en betalen. Je hebt geen verhuurder om op terug te vallen. Ook wordt het steeds moeilijker een koopwoning te bemachtigen. Door de krapte op de markt wordt er enorm overboden. Ook de eisen van hypotheekverstrekkers worden steeds strenger. Zo moet je een vast contract of een intentieverklaring van je werkgever kunnen overleggen en je moet zelf de kosten koper kunnen betalen. Dit maakt het voor sommige mensen onmogelijk om een huis te kopen.

Huurhuis

Een huurhuis heeft dan ook veel voordelen ten opzichte van een koopwoning. De voornaamste is dat je een verhuurder hebt om op terug te vallen. Wanneer er dingen kapot gaan, je last hebt van een lekkage of de raamkozijnen geschilderd moeten worden, is dit de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Bovendien is een huurhuis geschikter als je je nog niet wilt binden aan een huis of stad. Een huurcontract is zo opgezegd, waardoor je een stuk flexibeler bent. Als je ineens bedenkt dat je een wereldreis wilt maken, zit je een stuk minder vast aan je huis.

https://review-pagina.nl/