OBS Beukenlaan
Image default
Bedrijven

Tips voor het organiseren van een uitvaart

Het organiseren van een uitvaart is nooit makkelijk. Je hebt een dierbare verloren en je zit met je hoofd wel heel ergens anders dan bij het organiseren van een begrafenisceremonie of een crematie. Helaas is dit wel onderdeel van het proces en zijn er een aantal manieren waarop je dit zo gemakkelijk mogelijk laat verlopen. Daarom geven wij je graag een extra steuntje in de rug, met een aantal tips voor het organiseren van een uitvaart.

 

Wensen overledene

Bedenk je goed dat de uitvaart draait om de persoon die overleden is. Wellicht hebben jullie het er samen al eens over gehad over hoe deze eruit moet komen te zien en in sommige gevallen heeft de overleden persoon zelf al dingen beschreven of geregeld. Hoe dan ook, probeer je in het maken van keuzes te verplaatsen in de overleden persoon. Tuurlijk mag je zelf ook inspraak hebben, maar probeer niet de uitvaart compleet in te richten naar je eigen wens.

 

Verdeel taken

Het organiseren van de uitvaart kan erg chaotisch zijn, aangezien er nog meer zaken zijn die geregeld moeten worden. Zo moet bijvoorbeeld het huis van de overleden persoon uitgeruimd worden en zullen alle spullen verdeeld moeten worden. Hiervoor is het handig om een goedkope afvalcontainer te huren, zodat je zelf niet verantwoordelijk bent voor het afvoeren van al het afval. Daarom is het verstandig om taken te verdelen. Laat een paar mensen de uitvaart regelen en laat de overige mensen zich bezighouden met het huis en de spullen. Bij het organiseren van de uitvaart zelf kun je ook taken verdelen. Zo kan één iemand zich bezighouden met de gastenlijst en iemand anders weer met de muziek.

 

Bloemen

Natuurlijk mag een rouwbloemwerk op een uitvaart niet ontbreken. Maar hoe kies je de juiste bloemen? Er zijn geen regels omtrent het kiezen van de juiste bloemen voor een uitvaart. Het is belangrijk dat je hierbij je eigen gevoel nagaat en kiest voor de favoriete bloemen van de overledene. Als je geen idee hebt over wat diegene mooi vond, kun je je ook laten inspireren op internet of in magazines en daar je keuze op laten baseren. Bij het bestellen van rouwbloemen kun je ook kiezen uit diverse vormen. Zo heb je een druppel vorm, hart vorm of de standaard vorm. Hierbij kun je nog extra dingen toevoegen, zoals een kaart of een mooie lint met een bepaalde tekst.