OBS Beukenlaan
Image default
Zakelijk

Wat is adembescherming?

Wat is adembescherming?

Ademen is iets wat je van nature doet. Je doet het dag en nacht, meestal zonder je ervan bewust te zijn. Stel je echter eens voor wat er zou gebeuren als de belangrijkste voorwaarde voor die ademhaling – schone lucht – niet vervuld zou zijn. Hoe bescherm je je longen en wat is adembescherming nou eigenlijk?

Verontreinigde lucht

Het lijkt misschien onvoorstelbaar, maar bepaalde beroepen hebben te maken met luchtverontreiniging. Luchtverontreiniging kan door twee dingen worden veroorzaakt:

  • Er is teveel of te weinig zuurstof in een ruimte

  • De zuurstof bevat gevaarlijke stoffen

Gevaarlijke stoffen kunnen bestaan uit gassen, dampen, stoffen en vezels.

Hoe kun je je het beste beschermen?

Je kunt je op twee manieren beschermen tegen door de lucht verspreide gevaren. Methoden voor afhankelijke bescherming maken gebruik van de lucht die aanwezig is en zuiveren die voordat hij uw longen bereikt. Voorbeelden van dit type ademhalingsbescherming zijn een stofmasker en een volgelaatsmasker.

Onafhankelijke beschermingsmethoden maken gebruik van een toevoer van schone lucht die in een masker of kap wordt gepompt dat door de werknemer wordt gedragen. Het ademhalingstoestel kan worden gebruikt in combinatie met afhankelijke beschermingsmethoden. Het is mogelijk dat je een onafhankelijk adembeschermingssysteem moet gebruiken als er geen andere keuze is.

Redenen om onafhankelijke adembescherming te gebruiken zijn:

  • Er is onvoldoende zuurstof aanwezig, of als de kans bestaat dat het zuurstofgehalte dreigt te zakken.

  • Er zijn stoffen waaraan speciale regels verbonden zijn.

  • Er zijn stoffen die in de lucht aanwezig zijn en die pas gevaarlijk worden als je ze inademt, bijvoorbeeld door ze te proeven of te ruiken.

  • De verontreiniging is groot.

Als de ruimte waarin je moet werken aan een of meer van deze voorwaarden voldoet, wordt geadviseerd om een onafhankelijk ademhalingstoestel dragen. Voldoet het aan geen van deze voorwaarden, dan kunt je een minder gecompliceerde vorm adembescherming dragen.

 

Om te beslissen welke vorm van bescherming voor jou geschikt is, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Om welke vormen van vervuiling gaat het en welke gezondheidsrisico’s levert het op?

  • Wat is het hoogst toegestane percentage van een stof waarmee je werkt?

  • Welke voorzieningen zijn er ter plaatse?

  • Hoe lang moet men met de adembescherming werken?