OBS Beukenlaan
Image default
Bedrijven

Bronnen en symptomen van legionella

Bronnen van infectie en symptomen van legionella

Het geslacht Legionella omvat aerobe bacteriën waarvan meer dan vijftig soorten zijn geïdentificeerd.

De gevaarlijkste en voorkomendste is Legionella pneumophila.

Deze bacteriën ontwikkelen zich in natuurlijke en kunstmatige aquatische milieus: rivieren, meren, bronwater (thermale bronnen), stedelijke pijpleidingen, opslagtanks, fonteinen, zwembaden, …

Besmetting van de mens vindt uitsluitend plaats via de lucht, door verdamping en/of verstuiving van besmet water dringt Legionella door tot in de luchtwegen en infecteert de longen.

De meeste transmissieroutes in Nederland zijn douches, airconditioners en koeltorens, terwijl het niet van mens op mens wordt overgedragen.

Hoe infecties te voorkomen

De legionellapreventie is gebaseerd op:

  • het juiste ontwerp en de juiste constructie van sanitair, airconditioning, koel- en verdampingstorensystemen, thermale baden en whirlpools
  • onderhoud van de installaties (controle van de toestand van de kranen, periodieke vervanging van straalbrekers en douchekoppen, …)
  • opstelling van een beoordeling van het risico op legionellose in combinatie met een risicobeheersingsplan dat voorziet in een periodieke analyse van de kritieke punten van de installatie

Ultrafiltratie als legionellapreventie

Ultrafiltratie is een werkwijze van zuiver mechanische scheiding, waarbij speciale membranen met een porositeit van minder dan 0,1 micron worden gebruikt om de in het water aanwezige moleculen te filtreren zonder gebruik te maken van chemische additieven.

Deze methode is bijzonder geschikt voor industriële waterzuivering waar de scheiding en concentratie van stoffen zoals:

  • proteïnen
  • gelatine
  • colloïden
  • virussen …

Ultrafiltratie wordt ook gebruikt om afvalwater van voedselverwerkende en chemische bedrijven te zuiveren.

Omgekeerde osmose

Van alle waterbehandelingssystemen is omgekeerde osmose het geavanceerdst, omdat daarbij het gehalte aan opgeloste zouten wordt verlaagd.

Omgekeerde osmose is geschikt voor de behandeling van alle soorten zout water en heeft het voorrecht het water te scheiden van de zouten zonder deze uit te wisselen, zoals bij andere methoden gebeurt.

https://www.aquadns.nl/