OBS Beukenlaan
Image default
Bedrijven

Buteyko Therapie: Naar het zwart van je oogleden kijken

Buteyko Therapie: Naar het zwart van je oogleden kijken

Onlangs sprak ik een contact over hoe z’n oud en nieuw was. Hij vertelde me dat ie ff een peukie op dat grote boogvormige balkon met prachtig uitzicht deed. Vervolgens zei hij dat ie om half 1 al naar z’n oogleden aan het kijken was. Later dacht ik nog eens aan die uitspraak van hem terug en ik schoot in de lach. Naar het zwart van je oogleden kijken betekende voor mij namelijk dat je nog steeds niet naar binnen kunt kijken om waar te nemen wat er in je omgaat. Als ik het me voorstel lijkt het bijna een wanhoopspoging om uit je lichaam te vluchten. Om maar niet in contact te komen met wat er binnen in je speelt.

Buteyko ademhaling

Soms zie ik dat ook bij m’n cursisten. Zodra ze stil moeten zitten en niets doen worden ze onrustig. Ze gaan bewegen en de oogjes gaan alle kanten op. Ze lijken daar juist onrustig van te worden. Bij angstklachten zeggen mensen soms dat ze juist meer gaan hyperventileren en gespannen worden van Buteyko therapie. Het is geheel normaal als dat gebeurd. Dat komt vaker voor. Veel mensen zijn echt gewend om altijd maar naar buiten te kijken. Die zijn te yang zeg maar. Zodra zij naar binnen gaan kijken wordt dat opeens heel eng en daar kun je onrustig van worden.

Dus dan geef je het maar op? Of laat je je daardoor weerhouden om de Buteyko cursus te volgen? Realiseer je wel dat je het ongemak van het bewust worden van je ademhaling probeert te vermijden. Veel mensen proberen alles te vermijden, weg te drukken, of te compenseren wat niet past bij deze geluksbeluste samenleving. Vind je het gek dat als je in je innerlijke wereld geen ongemak en angsten onder ogen durft te komen dat ze dan in je uiterlijke wereld verschijnen? Wat je van binnen niet durft te bekijken uit zich in angsten naar mensen, situaties en dingen in de buitenwereld.

Ademoefeningen met Buteyko

Ik bedoel wat is het ergste wat er kan gebeuren? Van een ademoefening ga je niet dood. In de externe wereld kun je situaties vermijden, maar voor je ademhaling kun je niet weglopen. Dat werkt gewoonweg niet. Je kunt je ademhaling niet even thuis laten.


Verwante blogartikelen
Chronische vermoeidheid
Extreme vermoeidheid en spierpijn
17280 x meer ontspannen per dag

https://www.gezondeademhaling.nl/