OBS Beukenlaan
Image default
Bedrijven

Het gebruik van leem

Leem als bouwmateriaal gebruiken.

Leem is een mengsel van zand, klei en silt (leem) dat een korrelgrootte heeft tussen de 2 en 50-64 micrometer. Wanneer leem voor de bouw wordt gebruikt, wordt er nog extra zand, zaagsel of stro aan toegevoegd. Er moet wel een goede verhouding overblijven. Standaard is de verhouding voor leem: 10% klei, 20% zand en 70% silt. Klei bepaalt vooral de bindende kracht van het materiaal. Zodra er te veel klei in zit, dan is het materiaal te vet om als bouwstof te worden gebruikt. Door toevoeging van zand kan het product verschraald worden.

Leem als bouwmateriaal.

Er wordt al heel lang leem gebruikt als bouwmateriaal. Het voordeel bij het gebruik van leem is dat je, om ermee te kunnen bouwen, alleen maar het gebruikte materiaal moet laten drogen. Er zijn geen chemische reacties nodig, zoals we die kennen bij kalk of cement. Door een beetje kalk toe te voegen, wordt het geheel steviger als je er een muur mee bouwt.

Manieren om leem te gebruiken.

Het materiaal kan op verschillende manieren gebruikt worden bij het bouwen van muren. Zo kan het worden toegepast als leemsteen. Dat is een gedroogde baksteen die van leem is gemaakt. Het kan ook worden gebruikt als pleisterlaag op takken en als aangestampte leemsteen. Het materiaal is stevig genoeg om er dragende muren mee te maken. De muren moeten niet te hoog zijn want anders heb je een houten skelet nodig als ondersteuning. Het materiaal heeft veel voordelen, maar ook een groot nadeel. Het bouwen met het materiaal vergt veel tijd, omdat het met de hand moet worden aangedrukt en gladgestreken.

Het gebruik van Gutex houtvezel isolatie.

Gutex houtvezel isolatie wordt vooral gebruikt om bestaande ruimtes te isoleren. Gutex wordt opgebouwd uit resthout. Door gebruik te maken van een natuurlijk bindmiddel worden duurzame isolatieplaten geproduceerd. Er zijn verschillende soorten Gutex isolatieplaatsen die allen een eigen toepassing hebben. Dus voordat je Gutex isolatieplaten wil bestellen, moet je kijken waar je het voor wil gebruiken.