OBS Beukenlaan
Image default
Bedrijven

Hoeveel ben je kwijt voor het aanschaffen van zonnepanelen?

Wanneer je zonnepanelen wilt aanschaffen is het verstandig om inzicht te hebben in de prijs. Er komt meer bij kijken dan je meestal leest. Dit kan gaan over de zonnepanelen zelf, het advies of over de installatie. Ben jij aan het overwegen om zonnepanelen aan te schaffen en wil je meer inzicht in de prijs? Lees dan hieronder meer over alle kosten.

Wat kosten zonnepanelen?

De kosten van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren enorm gedaald, hierdoor wordt het aanschaffen van zonnepanelen steeds interessanter. De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van je energieverbruik. Ieder huishouden verbruikt natuurlijk een ander aantal aan kiloWattuur (kWh). Bijvoorbeeld bij een huishouden met twee personen wordt er gemiddeld 3.400 kWh per jaar verbruikt. Hierbij kun je kiezen voor 16 zonnepanelen met elk een vermogen van 250 Wp. Dit zal gemiddeld €7.600 kosten inclusief omvormer en installatie. Bekijk altijd goed of de omvormer en installatie bij in de prijs zit, dit kan soms verschillen per aanbieder. Naast dat het belangrijk is om te weten hoeveel kWh er verbruikt wordt, is het ook belangrijk om te weten hoeveel zonnepanelen er op het dak geplaatst kunnen worden. De afmetingen van een gemiddelde zonnepaneel is ongeveer 1,5 m2. Mocht je nou niet zo veel ruimte op je dak hebben, kan je er ook voor kiezen om minder panelen te plaatsen en slechts gedeeltelijk je energiebehoefte te voorzien. Hiermee behaal je nog steeds veel winst.

Wat komt er nog meer bij kijken?

Als je zonnepanelen aanschaft heb je ook een omvormer nodig. Een omvormen zet de opgewekte stroom van je zonnepanelen om in stroom die je in huis gebruikt. Omdat je zonder omvormer niet zo veel aan je zonnepanelen hebt wordt dit vaak al meegenomen in de prijzen. Waar je nog wel rekening mee moet houden is het vervangen van de omvormer. De omvormer gaat ongeveer 10 tot 12 jaar mee. Aangezien zonnepanelen een levensduur hebben van gemiddeld 25 jaar moet dit minimaal 1 keer vervangen worden. Naast de installatie van de omvormer moeten de zonnepanelen ook vakkundig geïnstalleerd worden. Laat dit altijd door een professioneel bedrijf doen. Met een goede installatie voorkom je onnodige schade aan het zonnesysteem. Hier zijn natuurlijk kosten aan verbonden. Voor iedere bedrijf is dit natuurlijk verschillend, maar gemiddeld genomen zijn de installatiekosten 20% van de totaalprijs. Bij verschillende aanbieders zoals Ribbers Solarworks zitten de installatiekosten er al bij in, maar vraag dit altijd even na. Zo voorkom je onverwachte kosten.