Obs-beukenlaan

Minder afval door duurzamere kleding

De slow fashion beweging is een nieuw begrip in de modewereld dat haaks staat op de huidige macht van de fast fashion en de grenzeloze consumptie. In werkelijkheid is slow fashion geen nieuw concept. Mode was altijd al traag, totdat de fast fashion eind jaren ’80 en begin jaren ’90 een hoge vlucht nam. Duurzame kleding en minimalisme proberen het idee te herintroduceren om niet meer kleren te kopen dan we nodig hebben.

Duurzame kledingmerken volgen zelden trends, en ze brengen niet elke week nieuwe collecties op de markt om je te verleiden meer te kopen. Slow fashion draait om kwaliteit en tijdloze stukken. Dat betekent niet dat deze kleding saai of niet stijlvol is. Als je me niet gelooft, kijk dan maar eens naar de website van ADUH, dat de meest trendy en stoere kleding aanbiedt die toch duurzaam en eerlijk wordt gemaakt.

Minder kopen en beter kopen hebben een enorme impact op de planeet. Wereldwijd dumpen of verbranden we elke seconde een vuilnisbelt aan textielafval! Als we de levensduur van onze kleding met 7 maanden zouden verlengen, zouden we de hoeveelheid afval met de helft kunnen verminderen! Wat eerlijk gezegd nog steeds een hoop afval is. Maar met andere woorden, we kunnen één vuilniswagen aan textielafval besparen in elke twee seconden! Dat is enorm!

Synthetische materialen, zoals polyester, nylon en spandex, hebben olie nodig. En de productie van olie is een van onze grootste uitstoters van broeikasgassen. Kies daarom voor natuurlijke, plantaardige materialen, zoals biologisch katoen, hennep en bamboe.

In de duurzame mode is het gebruik van natuurlijke materialen een veel gangbaarder praktijk. Synthetische materialen worden zeer zelden gebruikt en meestal worden ze gemaakt van gerecycleerde materialen.