OBS Beukenlaan
Image default
Bedrijven

Rijlessen en faalangst

Faalangst is de angst om te falen. Hoewel dit vaak negatief klinkt, is het veel voorkomend en kan het makkelijk verholpen worden. Ook veel beginnende bestuurders hebben last van faalangst. Dit is ook heel logisch wanneer je nog nooit achter het stuur van een auto hebt gezeten. Mensen zijn bang om het fout te doen, waardoor ze vaak mentaal blokkeren.

Er zijn verschillende soorten faalangst. Voorbeelden hiervan zijn angst als gelaatstoestand en angst als karaktereigenschap. Bij het eerste voorbeeld krijg je pas last van faalangst wanneer je in een bepaalde situatie terecht komt, zoals vlak voor het rijexamen. Wanneer je last hebt van deze angst, is de kans groter dat je niet slaagt. Dat terwijl je in een normale rijles hier wellicht nooit last van hebt gehad. Wanneer faalangst een karaktereigenschap van jou is, is het handig om hier hulp voor te zoeken of dit op tijd aan te geven bij je rijlesinstructeur, zodat deze een goede aanpak voor jou kan uitkiezen.

Speciaal rijexamen voor faalangst

Bij rijschool Sittard leren ze je op een rustige en efficiënte manier om hiermee om te gaan. Vanaf de eerste les wordt er samen met jou een plan van aanpak gemaakt. Stap voor stap wordt de lesstof duidelijk uitgelegd en wordt deze na elke les even grondig met je besproken. Ook kun je bij het rijexamen kiezen om een faalangstexamen af te leggen. Dit examen duurt normaliter iets langer dan een regulier examen, maar is ideaal wanneer je veel last heb van faalangst. Bij de rijlessen in Sittard kunnen ze je dan ook extra voorbereiden op de druk die komt kijken bij het rijexamen.

Een ander groot voordeel van een faalangstexamen is de optie om een time-out aan te vragen. Dit is namelijk niet mogelijk bij een regulier examen. Mocht het zo zijn dat je tijdens het rijden in paniek raakt, dan kan je een time-out aanvragen. Dit is meerdere keren toegestaan wanneer je denkt tijd nodig te hebben om op adem te komen. Ook zal de examinator goed opletten en jou eventueel een time-out geven als deze denkt dat dit nodig is.

 

https://046rijopleidingen.nl/