OBS Beukenlaan
Image default
Vervoer en transport

Vrachtwagen chauffeur worden doe je zo

Als je het leuk vindt om te autorijden en graag onderweg bent, dan is het beroep vrachtwagenchauffeur wellicht iets voor jou. Een vrachtwagenchauffeur is continu onderweg om goederen van de ene naar de andere plek te brengen. Dat kan nationaal zijn, maar ook euregionaal. Het is een beroep waar je op veel nieuwe plekken komt en nieuwe omgevingen leert kennen. Dit is zeker het geval voor vrachtwagenchauffeurs die naar het buitenland moeten.

Om een vrachtwagen te mogen besturen moet je echter in het bezit zijn van een vrachtwagen rijbewijs. Het vrachtwagen rijbewijs limburg kun je bijvoorbeeld halen bij Cordewener. Als je eenmaal het rijbewijs hebt gehaald, dan beschik je over het rijbewijs C en code 95. Maar zo ver is het nog niet. Je zult eerst moeten beginnen met rijlessen.

Het vrachtwagen rijbewijs halen

Voordat je begint met de opleiding tot vrachtwagenchauffeur, moet je eerst een paar tests doen. Op deze testdag maak je een computertest en een rijtest. Pas als je deze testen hebt gehaald, mag je beginnen om het vrachtwagen rijbewijs limburg te halen. Ook moet je minimaal al 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs B en eigen vervoer hebben. Verder beheers je de Nederlandse taal, bent flexibel en bent ook beschikbaar in het weekend. Tenslotte moet je een VOG kunnen aanvragen. Dit is een Verklaring Omtrent Goed Gedrag. Hiermee toon je aan dat je nooit in aanmerking bent geweest met justitie.

Je begint in eerste instantie met theorielessen om nieuwe kennis op te doen. Hier leer je alle regels en wetten die gelden voor vrachtverkeer. Met een vrachtwagen moet je namelijk nog meer rekening houden met de veiligheid op de weg. Een opleiding tot vrachtwagenchauffeur kan maar liefst 7 maanden duren. Dit is inclusief de wachttijd voor het praktijkexamen. Tijdens de praktijklessen leer je om veilig te manoeuvreren en rekening te houden met andere weggebruikers. Ook moet je de code 95 halen. Dit is een basiskwalificatie die op het rijbewijs wordt bijgeschreven. Alle beroepschauffeurs moeten zich eens in de 5 jaar laten bijscholen voor code 95.

Mocht je geslaagd zijn voor het vrachtwagen rijbewijs, dan kun je vrijwel direct aan de slag. De logistieke sector zit namelijk nooit stil.

https://cordewenerscholing.nl/