OBS Beukenlaan
Image default
Vervoer en transport

Waar moet je op letten bij het rijden met een paardentrailer?

Dol op paarden, en moet je paarden verhuizen of vervoeren? Dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Er zijn namelijk bepaalde regels opgesteld voor het vervoer van paarden met een trailer, en daarnaast moet je ook letten op de manier van rijden, de kwaliteit van de paardentrailer en onderdelen. Deze punten worden verder in dit artikel behandeld.

Regels

Er zijn een aantal regels waar je rekening moet houden als je wilt gaan rijden met een paardentrailer. Je mag een trailer rijden met een rijbewijs BE of in sommige gevallen B. Als de trailer meer dan 750 kilo weegt moet je een rijbewijs BE hebben. Is dit niet het geval dan kan je rijden met een trailer als je rijbewijs B hebt. Verder mag je ook niet over de maximale trekhaaklast gaan. Dit kan je verder terug vinden op het rijbewijs. Een trailer heeft verder ook nog een eigen kenteken nodig. Dit is om duidelijk te kunnen laten zien van wie de trailer is.

Manier van rijden

Het gewicht van de trailer zorgt ervoor dat je ook de manier van rijden moet aanpassen. De auto zal anders op de weg liggen en hier moet je voorzichtig mee zijn. Uiteindelijk houdt het in dat je voorzichtig moet rijden. Dit doe je door een lagere snelheid te rijden en ook genoeg afstand te nemen van andere weggebruikers. Voor de paarden in de trailer is het ook beter als je niet al te hard op de rem trapt en te hard optrekt. Paarden kunnen hierdoor onrustig worden, en dat wil je absoluut niet hebben in de trailer die je achter je auto hebt.

Het paard

Het kan voor een paard lastig zijn om vervoerd te worden in een paardentrailer. Paarden zijn dit niet gewend en het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden. Dit betekent dat je de ervaring prettiger moet maken. Een tip is bijvoorbeeld om het paard een tijdje in de trailer te laten zitten als je aangekomen bent op locatie. Zo leert het paard dat het niet bij stilstand meteen naar buiten mag. Dit is vooral handig als je bijvoorbeeld in de file komt.

Kwaliteit paardentrailer

De kwaliteit van de paardentrainer en de paardentrailer onderdelen zijn erg belangrijk. De paardentrailer moet eigenlijk gezien worden als een vertrouwde stal voor het paard. Dit kan je doen door een mooie trailer te kopen, maar ook door bepaalde onderdelen aan te schaffen die de paarden trailer goed afsluiten. Daarbij is het ook belangrijk om reserve onderdelen te hebben, voor het geval dat er iets misgaat met de onderdelen van de paardentrailer zelf. Je kunt denken aan extra sluitingen voor de achterklep of voor de zijdeuren. Als je reserve onderdelen zoekt dan kan je deze zeker vinden op aanhangeronderdelenshop.nl. Deze website heeft een groot assortiment in onderdelen voor een paardentrailer. ZO kun je denken aan de merken als Atec en Westfalia.