OBS Beukenlaan
Image default
Bedrijven

Wat moet u weten over variabele-spanningstransformatoren

Hoe kunt u het spanningsbereik van een transformator aanpassen van maar enkele volts tot meer dan 100% ingangsspanning?

Een regeltransformator is een efficiënt middel om de spanning te veranderen, vooral als u een grotere mate van flexibiliteit wilt in het veranderen van de verhouding tussen de primaire en secundaire spoelen. Deze transformatoren zijn eenvoudig te bedienen en er zijn besturingen beschikbaar voor automatische aanpassing om “constant” te blijven.

 De hoeveelheid spanningsverandering die wordt verkregen is afhankelijk van het type variabele transformator dat wordt gebruikt.

Een belangrijke reden voor het wijzigen van de secundaire spanning is de compensatie wanneer de binnenkomende lijnspanning verandert. Door gebruik te maken van automatische apparatuur zal de secundaire spanning die de belasting bedient in principe constant blijven, of gereguleerd worden, als de lijnspanning schommelt.

 Om een voortdurende spanningstoestand te voorkomen, wordt een spanningstolerantie-grens aangehouden, meestal van ongeveer een halve volt tot een paar volt.

Verschillende types

Een gewone auto-transformator heeft vaste klemmen. De step-down versie heeft primaire klemmen aan beide uiteinden van de spoel; de secundaire gebruikt dezelfde spoel samen met een klem aan een uiteinde van de spoel. De voortdurende rotatie van de kern in dezelfde richting verhoogt de hoeveelheid flux die door de secundaire stroom gaat, maar is nu in de tegenovergestelde richting, en keert dus de richting van de geïnduceerde spanning om. De uitgangsspanning kan dus worden gevarieerd door de geïnduceerde spanning in de secundaire wikkeling op te tellen bij of af te trekken van de uitgangsspanning.

Er is zowel een enkelfasige transformator als drie fasen transformator beschikbaar. De rotor is, via een wormwiel, verbonden met een motor die de rotor tot 180 graden kan draaien. Eindschakelaars voorkomen dat de rotor verder draait. Er kunnen automatische besturingen worden geïnstalleerd, zodat als de netspanning varieert en de uitgangsspanning constant blijft.