OBS Beukenlaan
Image default
Auto’s en Motoren

100% elektrische personenauto

Vanaf 10 januari is het voor particulieren weer mogelijk om subsidie te krijgen bij de koop of private lease van een elektrische auto. Het subsidiebedrag bedraagt bij een nieuwe elektrische auto € 2.950. Bij koop wordt het bedrag in één keer uitgekeerd en private lease in maandelijks termijnen.  

Populaire elektrische modellen die in aanmerking komen voor de subsidie zijn bijvoorbeeld de Opel Corsa e Private LeasePeugeot e 208 private leasePeugeot e 2008 private leaseOpel Mokka e private leaseFiat 500 e private lease en Citroen e C4 private lease. 

De subsidie verkleint het prijsverschil tussen een elektrische auto en een auto op fossiele brandstof (benzine en diesel). Ook de gebruikskosten zijn lager. In combinatie met vrijstelling van wegenbelasting tot 2025 wordt een elektrische auto ook in de (kleinere en compacte) middenklasse segmenten aantrekkelijk.

De 100% elektrische personenauto moet een actieradius hebben van minimaal 120 km (WLTP gemeten).De catalogusprijs (nieuwprijs) van de elektrische personenauto die wordt geregistreerd na tenaamstelling in het kentekenregister (RDW) mag niet lager dan € 12.000 zijn en niet hoger dan € 45.000 zijn.

Voor nieuwe elektrische personenauto’s (koop en lease) is per 1 juni 2022 het budget op. Alle volledig ingediende en positief beoordeelde aanvragen tot en met 31 mei 2022 krijgen subsidie.

Voor mensen die nog onzeker zijn over hun inkomen is het bij het vergelijken van private lease aanbiedingen van belang om te kijken naar de ontbindende voorwaarden en de boete die betaald moet worden wij het voortijdig beëindigen van de overeenkomst. Het percentage van de resterende maandtermijnen dat betaald moet worden bij vroegtijdig opzeggen kan variëren tussen de 20% en 50%.