OBS Beukenlaan
Image default
Auto’s en Motoren

Een Vespa verzekeren, wat zijn je mogelijkheden?

Heel wat mensen dromen ervan om eigenaar te worden van een zogenaamde Vespa. Voor deze bromfietsen en scooters geldt dan ook dat ze ongelofelijk populair zijn. Wanneer je er uiteindelijk voor hebt gekozen om je droom waar te maken en een Vespa te kopen dien je er uiteraard nog rekening mee houden dat deze verzekerd dient te worden. Een Vespa verzekeren kan je doen op verschillende manieren. Je moet er in ieder geval rekening mee houden dat de WA-verzekering wettelijk verplicht is. Wil je graag je Vespa nog beter kunnen verzekeren? Dan is dat uiteraard eveneens een mogelijkheid. In ieder geval, alles wat jij graag wil weten over het verzekeren van je Vespa laten we je ontdekken door middel van de informatie hier op deze pagina.

Hoe kan je een Vespa verzekeren?

Een Vespa verzekeren is mogelijk op verschillende manieren. Voor elke potentiële verzekeringnemer geldt dat hij of zij voor zichzelf moet bepalen welke dekkingen er precies zijn vereist. Er zijn dan ook meerdere zaken die hier een invloed op uitoefenen. In eerste instantie is er de waarde waar de Vespa over beschikt. Des te duurder de Vespa is, des te beter je deze uiteraard zal willen laten indekken. Dat is echter niet alles. Daarnaast dien je namelijk ook rekening te houden met het aantal kilometers die je gaat afleggen met je Vespa. Is je Vespa voor jou het dagelijkse vervoermiddel? Dan spreekt het voor zich dat je deze in dat geval beter zal willen laten verzekeren dan wanneer je eerder sporadisch voor recreatieve doeleinden gaat rijden met de aangekochte Vespa. 

1.) De wettelijk verplichte WA-verzekering voor Vespa’s

De eerste mogelijkheid waar je voor je Vespa verzekeren over beschikt is het afsluiten van de bij wet verplichte WA-verzekering. Voor dit type Vespa verzekering geldt dat ze enkel en alleen bestaat uit de verplichte WA-dekking. Dit heeft als gevolg dat er op geen enkele manier schade zal worden verzekerd aan de eigen scooter. Dat is natuurlijk een beetje vervelend, maar tegelijkertijd zorgt dit ook voor een interessant voordeel. Voor deze verzekering geldt namelijk dat de periodieke verzekeringspremie zeer voordelig uitvalt. Zo is ze betaalbaar voor werkelijk iedereen. 

2.) De WA+ beperkt cascoverzekering voor Vespa’s

De tweede type verzekering waar je voor kan kiezen is de WA+ beperkt cascoverzekering voor Vespa’s. Het betreft hier een verzekering die in de basis bestaat uit de WA-dekking. Deze dekking wordt aangevuld met nog een aantal extra dekkingen ook. Denk hierbij aan de volgende:

  1. Een dekking voor schade veroorzaakt door een brand of explosie; 

  2. Een dekking voor schade aan of diefstal van de scooter;

Dit type van Vespa verzekering is in principe de meest populaire die op de markt is terug te vinden. Dat is het gevolg van het feit dat ze eigenlijk een beetje wordt bestempeld als de gulden middenweg tussen enerzijds de WA-verzekering en anderzijds de allrisk Vespa verzekering. De kans bestaat dus dat ook jouw Vespa verzekeren op deze manier mogelijks de beste keuze. 

3.) De WA+ volledige cascoverzekering voor Vespa’s

De derde en laatste mogelijkheid waar je over beschikt voor wat een Vespa verzekeren betreft is het afsluiten van een WA+ volledige cascoverzekering of een zogenaamde allrisk. Het enige verschil tussen deze verzekering en de WA+ beperkt casco variant is de dekking voor zelf veroorzaakte schade. Vergis je echter niet, deze extra dekking zorgt voor een significant hoger prijskaartje. Hier zal je dan ook zeker en vast rekening mee willen houden. 

Hoe een Vespa verzekeren tegen de laagst mogelijke kosten?

Ondertussen is het duidelijk dat een Vespa verzekeren op tal van verschillende manieren kan gebeuren. Het spreekt voor zich dat er aan elk type Vespa verzekering bepaalde kosten verbonden zijn. Voor veel mensen geldt dat de standaardpremie toch net wat te hoog is gelegen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat men er graag voor kiest om op zoek te gaan naar mogelijkheden om te besparen op deze periodieke premie. Wil jij ook graag ontdekken hoe je de premie van je Vespa verzekering zo beperkt mogelijk kan houden? Dan kan het zeker interessant zijn om te proberen om de hieronder terug te vinden bespaartips te benutten. 

1.) Begin altijd met het uitvoeren van een vergelijking

Het eerste wat je bij een Vespa verzekeren altijd moet doen is een vergelijking uitvoeren tussen de premies die worden aangerekend bij verschillende verzekeraars. Voor elk type Vespaverzekering geldt namelijk dat de premie sterk afhankelijk kan zijn van de partij die ze aanbiedt. Dit geldt voor alle duidelijkheid dus niet alleen voor de beperkt en volledige cascoverzekeringen, maar zeker ook voor de WA-variant. Door het uitvoeren van een eenvoudige vergelijking kan je niet alleen de premie van je verzekering drukken, je kan dit bovendien ook nog eens doen zonder rekening te moeten houden met beperkte polisvoorwaarden. Eigenlijk sla je dus twee vliegen in één klap. 

2.) Hou rekening met een mogelijks eigen risico bij een Vespa verzekeren

Voor een Vespa verzekeren geldt dat het mogelijk is dat je geconfronteerd zal worden met een zogenaamd eigen risico. Voor dit eigen risico geldt dat ze op verschillende manieren een bepaalde invloed uitoefent op je verzekering. Denk wat dit betreft aan:

  1. Het eigen risico verhoogt het bedrag dat je zelf moet betalen bij een schadegeval; 

  2. De periodieke verzekeringspremie wordt door een hoger eigen risico gedrukt; 

Voor heel wat mensen geldt dat ze er automatisch vanuit gaan dat het eigen risico niet kan worden aangepast. Dat is echter niet juist. Binnen bepaalde limieten is het doorgaans altijd zonder probleem mogelijk om het eigen risico naar wens aan te passen. Waarom zou je dat nu precies doen? Omdat je er op die manier aldus voor kan zorgen dat de verzekeringspremie die je periodiek moet betalen aardig kan worden gedrukt. Dit zonder dat je moet inleveren op vlak van polisvoorwaarden.

3.) Evalueer grondig alle dekkingen waarover je beschikt

Last but not least kan je nog meer besparen op je Vespa verzekeren, namelijk door grondig te evalueren of de dekkingen waarover je beschikt daadwerkelijk interessant zijn voor jou of niet. Veel mensen sluiten in eerste instantie een allrisk Vespaverzekering af om er al snel achter te komen dat ze deze helemaal niet nodig hebben. Stel jij op een bepaald moment ook vast dat je bijvoorbeeld meer dan voldoende zou hebben aan een WA+ beperkt cascoverzekering? Dan spreekt het voor zich dat het altijd vanuit financieel perspectief interessant kan zijn om je verzekering aan te laten passen.

 

https://www.diks.nl/scooterverzekering/vespa-verzekeren/