OBS Beukenlaan
Image default
Auto’s en Motoren

Wat zijn de kosten van rijlessen en hoe kun je besparen?

Rijlessen zijn een noodzakelijk onderdeel van het proces om een rijbewijs te behalen, maar ze kunnen duur zijn. De kosten van rijlessen variëren afhankelijk van een aantal factoren, zoals de locatie, het type lesvoertuig en de ervaring van de rijinstructeur. In dit artikel bespreken we de verschillende kosten die je kunt verwachten bij het nemen van rijlessen en geven we tips om te besparen op deze kosten.

Het nemen van de rijlessen zelf

De eerste kosten die je volgens rijschool eibergen tegenkomt bij het nemen van rijlessen zijn de lessen zelf. Deze kosten variëren afhankelijk van de locatie, maar gemiddeld kun je rekenen op ongeveer € 30-40 per les. Afhankelijk van hoe snel je leert rijden, kun je tussen de 20 en 40 lessen nodig hebben om je rijexamen te kunnen doen. Dit betekent dat de kosten van rijlessen kunnen oplopen tot € 800-1600.

Huren van een lesvoertuig

Naast de kosten van de lessen zelf, zijn er ook kosten voor het huren van een lesvoertuig. Als je besluit om rijlessen te nemen in een lesauto, kun je rekenen op een extra kostenpost van ongeveer € 20-30 per les. Deze kosten zijn vaak inbegrepen in de prijs van de rijles, dus houd hier rekening mee als je een rijschool vergelijkt.

Rijlessen in een automaat

Als je ervoor kiest om rijlessen te nemen in een automaat zoals kan bij Rijschool delden, kan dit ook invloed hebben op de kosten. Automatische lesvoertuigen zijn vaak duurder dan handmatige lesvoertuigen, dus houd hier rekening mee als je een rijschool vergelijkt.

Het rijexamen

Een andere kostenpost die je tegenkomt bij het nemen van rijlessen is de kosten voor het rijexamen. Deze kosten variëren afhankelijk van de locatie, maar gemiddeld kun je rekenen op ongeveer € 150-200. Dit bedrag moet je betalen aan het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) en is onafhankelijk van de rijschool waar je les hebt genomen.

Besparen op de kosten

Er zijn een aantal manieren waarop je kunt besparen op de kosten van rijlessen. Een van de belangrijkste manieren is door zo snel mogelijk je rijexamen te doen. Hoe langer je met het nemen van rijlessen bezig bent, hoe meer je uitgeeft aan lesgeld.