OBS Beukenlaan
Image default
Kinderen

4 Strategieën om een baby goed te slapen in een kinderdagverblijf

Vaders en moeders brengen de eerste maanden van het leven van hun kinderen door met het vaststellen van dagelijkse routines. Ze stellen hun dagen samen rond de momenten waarop baby’s moeten eten, spelen en slapen, zodat ze gelukkig en gezond blijven. De overgang van jouw baby naar de kinderopvang brengt veel uitdagingen met zich mee. Of je nou een kinderdagverblijf in Rotterdam of in Bussum zoekt, één van de belangrijkste dingen waar ieder gezin zich op moet voorbereiden is de baby helpen zich aan te passen aan het buitenshuis slapen in een omgeving die veel meer prikkels kan bevatten. Hier zijn 4 strategieën die ouders kunnen gebruiken om de overgang voor zichzelf en hun kleintje soepeler te laten verlopen.

Communiceer met de kinderopvang

De belangrijkste stap voor een succesvolle overgang van thuis slapen naar slapen in een kinderdagverblijf is de communicatie met de kinderopvang. De aanbieder heeft er net als jij belang bij dat jouw kind onder zijn of haar hoede rustig kan slapen. Vraag voordat je je aan een kinderopvangbedrijf verbindt om een rondleiding. Vraag vooral tijd om de ruimte waar jouw baby in zal rusten te bekijken, zodat je een gevoel krijgt voor de omgeving. Als een persoonlijke rondleiding niet mogelijk is vanwege Covid of andere gezondheids- en veiligheidsprotocollen, vraag dan om een virtuele rondleiding. Vraag naar het beleid of de procedures voor dutjes, zodat iedereen op één lijn zit.

Spullen van thuis meenemen

Als jouw baby een liedje of een speciaal dekentje heeft voor het dutje, vraag dan of hij/zij dat tijdens het dutje in de kinderopvang mag gebruiken. Op die manier kunnen de ouders de gewoontes thuis overnemen om de baby tijdens de overgang te kalmeren. Het is ideaal om een omgeving te creëren die zo dicht mogelijk bij die van thuis ligt.

Informeer naar het schema voor dutjes

Sommige kinderdagverblijven hebben strikte schema’s voor het doen van een dutje. Bij andere kan je kind een dutje doen volgens het normale schema. Communiceren is de beste aanpak om te bepalen welke aanpak jouw kinderdagverblijf hanteert. Als jouw kinderdagverblijf ermee instemt jouw schema te volgen, zorg er dan voor dat het ruim van tevoren bekend is, zodat ze het goed kunnen voorbereiden.

Slaaproutine bespreken

De meeste ouders hebben een routine die ze volgen wanneer ze hun kinderen in slaap brengen. Sommigen geven er de voorkeur aan dat hun kleintjes zelfstandig in slaap vallen, terwijl anderen hun baby’s voeden of in slaap wiegen. Bespreek met je kinderdagverblijf de stappen die je gebruikt tijdens het dutje en vraag of zij dezelfde methoden kunnen gebruiken. Het is ook belangrijk om belangrijke informatie met uw verzorger te delen. Als uw baby bijvoorbeeld de neiging heeft om wakker te worden, te woelen en dan zonder ingrijpen weer in slaap te vallen, laat hem of haar dat dan weten zodat hij of zij de kans krijgt om zichzelf te kalmeren.