OBS Beukenlaan
Image default
Auto’s en Motoren

In Coronatijd een rittenregistratie bijhouden?

Een goede vraag! U rijdt waarschijnlijk minder, werkt veel thuis, heeft wel iets anders aan uw hoofd, dus is het dan nog wel nodig om een rittenregistratie bij te houden? Het antwoord is: Jazeker. U moet dan nog steeds een rittenregistratie bijhouden. We leggen u uit waarom.

 

500 kilometer

Dit is de grens van wat uw privé per jaar mag rijden in een zakelijke auto. Dus ook als u nu minder kilometers aflegt in de zakelijke auto, blijft deze regel staan. U moet namelijk kunnen aantonen bij de Belastingdienst dat u voornamelijk zakelijke met de auto heeft gereden met een maximum van 500 kilometer privé.

 

Waar moet een rittenregistratie aan voldoen

Als u een rittenregistratie bijhoudt voor de Belastingdienst, moet deze de volgende gegevens bevatten:

  • Het merk van de auto
  • Het type van de auto
  • Het kenteken van de auto
  • De periode waarin u de auto tot uw beschikking heeft
  • Per rit: de datum, de begin- en eindstand van de kilometerteller, het adres van vertrek en aankomst, de route die u heeft gereden, karakter van de rit (privé of zakelijk) en de privé-omrijdkilometers als u tijdens dezelfde rit zakelijke kilometers rijdt.

Wat zijn de boetes als ik geen rittenregistratie bijhoud?

De boetes van de belastingdienst kunnen hoog oplopen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een verzuimboete en een vergrijpboete.

Verzuimboete

Klopt de kilometerregistratie niet of wordt er onterecht geen bijtelling betaald, dan kan de berijder te maken krijgen met een verzuimboete. Deze boete bedraagt € 4.222 (80% van de maximale boete van € 5.278). Bij een onjuiste kilometerregistratie kan die boete oplopen tot € 5.278. Daarnaast kan er zelfs een vergrijpboete aan worden toegevoegd bij grove schuld.

Bij grove schuld vergrijpboete

Deze vergrijpboete wordt opgelegd bij grove schuld. De hoogte van deze boete is 40% van het totale bedrag aan bijtelling dat betaald had moeten worden. En als er opzet in het spel is kan de vergrijpboete zelfs oplopen naar 80%. En gaat het om een onjuiste kilometerregistratie, dan zelfs naar 100%. Zorg er dus voor dat de rittenregistratie klopt!

https://www.trackjackeurope.com/rittenregistratie/