OBS Beukenlaan
Image default
Bedrijven

Vormen van druktechnieken

Er zijn verschillende vormen van druktechnieken. In principe is een druktechniek alle vormen waarbij inkt met een drukvorm wordt overgebracht op materiaal. Afhankelijk van wat er gedrukt moet worden wordt er voor een andere drukvorm gekozen.

Een visitekaartje wordt anders bedrukt dan een tas of een reclamebord. Er wordt niet alleen gekeken naar de soort materiaal dat bedrukt moet worden, maar ook het aantal kleuren dat gebruikt moet worden en de hoeveelheid wat bedrukt moet worden. Er zijn 18 verschillende soorten druktechnieken, maar we gaan hier op de 5 belangrijkste druktechnieken in.  

Hoogdruk is de oudste druktechniek en werd ontwikkeld om boeken te drukken.

Er werd een houten drukvorm gebruikt die een verhoging had voor de inkt. Rond 1450 werd de allereerste boekdrukpers uitgevonden. Inmiddels bestaan er veel varianten op deze druktechniek, waaronder flexodruk, preegdruk, blinddruk en de letterpress. Een andere oude druktechniek is vlakdruk. De oudste vorm hiervan is lithografie. Dit is een bijzondere druktechniek waarbij een stenen plaat wordt gebruikt om inkt op papier over te brengen.

Deze druktechniek kost veel tijd en er is specialistische kennis voor nodig. Als een ontwerp meerdere kleuren heeft dan kan het een week duren om een litho te maken. Een huidige variant hiervan is de offsetdruk. Twee derde van het drukwerk wordt tegenwoordig op deze manier gedrukt.

Een andere druktechniek is de diepdruk

Dit wordt met name gebruikt voor tijdschriften. Je kan bij een manuele diepdruk denken aan gravure en machinale diepdruk heet rotogravure. Er wordt dan gewerkt met roterende cilinders. Als je textiel laat bedrukken dan wordt meestal gebruik gemaakt van doordruk. Een bekende variant hiervan is zeefdruk. Als laatste is er nog digitale druk. Dit wordt met name gebruikt bij lage oplages. Er wordt gedrukt met een digitale printer. Dit wordt vooral gebruikt voor visitekaartjes.

https://www.optimumgroup.nl/technieken