OBS Beukenlaan
Image default
Hobby en vrije tijd

Veilig luchtbuks schieten

Luchtbuksschieten kan gevaarlijk zijn. Natuurlijk vuur je geen echte kogels af, maar de rubberen kogels kunnen ook gevaarlijk zijn voor anderen en voor jezelf. Luchtbuksschieten vinden veel mensen erg leuk en dus is het goed om even te kijken naar hoe we dat veilig kunnen doen. Verder in dit artikel is te lezen wat er voor onveilige situaties zich kunnen voordoen en wat we kunnen doen voor veilig luchtbuksschieten.

Gevaarlijk

Luchtbuksschieten kan gevaarlijk zijn voor jou, maar ook voor de mensen om je heen. Dit is ook de reden dat het illegaal is om te schieten buiten een schietbaan of eigen terrein. Verder is het ook pas mogelijk vanaf 18 jaar om te gaan schieten. Deze regel is er niet voor niets. Ook mag je niet op andere mensen schieten. Als je iemand raakt kan het misschien niet veel kwaad, maar dat ligt ook nog aan de plek waar je iemand raakt. Iemand kan zomaar zijn oog of ander ledemaat kwijt raken.

Plaats

Je mag niet op openbare gebieden schieten. Net is al besproken dat dit illegaal is, en dit is illegaal omdat het gevaarlijk is. Mensen denken dat je in een bos wel even kan gaan schieten, maar daar kunnen ook andere mensen lopen en mogelijk kan je ook dieren raken. Je mag wel in de eigen achtertuin schieten. Niet iedereen heeft natuurlijk een even grote tuin, dus zijn er ook schietbanen gemaakt. Vaak zijn deze schietbanen ook leuker, want je hebt een doel om op te schieten. Verder kan het ook een leuk uitje zijn om samen naar een schietbaan te gaan.

Luchtbuks

Een luchtbuks kan gevaarlijk zijn, dus dat betekent ook dat je een kwalitatief goede en veilige buks moet kopen. Dit betekent ook dat het belangrijk is dat je de buksen koopt bij een erkende wapenhandel. De mensen die hier werken zijn professioneel en hebben de benodigde kennis voor het verkopen van buksen.

Veiligheidsbril

Eerder is al besproken dat het gevaarlijk kan zijn voor je ogen. Schade aan je ogen kan je voorkomen door een veiligheidsbril of een schietbril aan te schaffen. Deze zijn niet duur en bieden genoeg bescherming. Ook zijn er schietbrillen in verschillende kleuren te krijgen.

Gehoorbescherming

Ook kan het geluid van schieten erg hard zijn en gehoorbeschadiging meebrengen. Ook hiervoor kan je maatregelen nemen. Zo worden er bepaalde koptelefoons verkocht die je oren goed beschermen. Ook kan je voor de goedkopere versie kiezen, en dat zijn oordopjes. Deze oordopjes kan je vaak in grote aantallen kopen.

Kleding

Naast deze veiligheidsmaterialen, kan je ook nog kleding aanschaffen die de veiligheid kunnen bevorderen. Zo zijn er bepaalde handschoenen te krijgen. Deze handschoenen maken het makkelijker om de terugslag onder controle te houden en bieden bescherming voor bepaalde klappen. Verder kan je ook nog schietvesten en bodywarmers kopen om vrij te bewegen en toch een laagje veiligheid te hebben. Voor de rest heb je ook nog laarzen die je kan aanschaffen, als je bijvoorbeeld ergens gaat schieten waar je op een drassige plek staat.